По-справедлива и по-солидарна икономика е сред приоритетите на Испанското председателство на ЕС

Н. Пр. Алехандро Поланко (на трибуната) представи в София приоритетите на Испанското председателство на ЕС. Снимка: Къдринка Къдринова

Приоритетите на Испанското председателство бяха представени в София на 5 юли от Н. Пр. Алехандро Поланко. В презентацията участва вицепремиерът Мария Габриел. Медиите бяха изненадани, че събитието протече изцяло на английски със симултанен превод на български само на слушалки. Така широката българска аудитория бе лишена от възможността да чуе по отразяващите медии автентичен и разбираем звук от изказванията.

От 1 юли ротационното шестмесечно председателство на Съвета на Европейския съюз бе поето от Испания. Първата проява на това председателство бе осъществената точно на 1 юли визита на испанския премиер Педро Санчес в Киев, където той потвърди пред украинския президент Володимир Зеленски и в речта си пред Върховната рада пълната подкрепа на ЕС за Украйна. Санчес включи сред приоритетите на Испанското председателство и подкрепата за украинската кандидатура за членство в ЕС, пише baricada.org.

Представяне на тези приоритети имаше и в Брюксел на 4 юли, като кратката им формулировка е следната: „Реиндурстриализация и отворена стратегическа автономия”; „Зелен преход и опазване на околната среда”; „Повишаване на социалната и икономическата справедливост”; „Укрепване на европейското единство”. А още на 15 юни Санчес ги анонсира и в Мадрид, описвайки съдържанието им така:

- засилване на развитието на стратегически за Европа индустрии и технологии с диверсифициране на търговските връзки, като те се разширят и към Латинска Америка;

- реформа на пазара за електроенергия, понижаване на цената ѝ, по-силно присъствие на възобновяемите източници и подобряване на цялата енергийна система;

- насърчаване на по-справедлива и по-солидарна икономика чрез установяване на минимални и общи стандарти за данъчно облагане на бизнеса във всички държави-членки и борба с укриването на данъци от големите мултинационални компании;

- укрепване на единството на ЕС, особено наложително в условията на растящи геополитически напрежения и несигурност.

След този официален старт, приоритетите на Испанското председателство бяха представени и на специално събитие в София от Н. Пр. Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания у нас.

Презентацията се състоя на 5 юли в Международния център на „Уникредит Булбанк”. В събитието участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Цветан Кюланов. Водещ на церемонията беше директорът на PR компанията M3 Communications Group Максим Бехар.

Сред публиката бяха посланици и дипломати от страните членки на ЕС и от партньорски държави, като сред тях бе и посланичката на Украйна Олеся Илашчук.

Имаше и много репортери. Изненада за медиите бе, че цялата церемония беше проведена изцяло на английски със симултанен превод на български само на слушалки, което не даде възможност на телевизиите и радиата да предоставят разбираеми за широката българска аудитория звукови включвания от събитието.

Вероятно това бе удобство за чуждестранните гости на събитието, но не бе от полза за разгласяването му сред доста по-многобройната медийна публика у нас, и то в период на всеобща засилена потребност от автентична и достъпна информация от първоизточника.

Н. Пр. Алехандро Поланко разказа, че за изготвянето на приоритетите на Испанското председателство чрез предварителни срещи и обсъждания са допринесли 22-те министерства на страната, политическите партии, автономните области и гражданското общество, като по този начин това се е превърнало в общонационален проект.

Това е петият път, в който Испания поема председателството на Съвета на ЕС, отбеляза посланикът. Сега то ще върви под мотото „Европа, по-близо“. Идеята е европейските институции и политики да станат по-познати и по-близки на гражданите на ЕС. Програмата на Испанското председателство ще е гъвкава, за да може да реагира на потенциални кризи, а приоритетните ѝ линии ще са насочени към проблемите на хората, включително и чрез насърчаването на създаване на нови работни места.

Посланикът посочи още, че много от споменатите проблеми са свързани с прекомерната зависимост от малък брой трети държави. „Това изисква от нас да укрепим нашата автономия в сектори, които са базисни за ежедневния живот на нашите граждани като енергетика, здравеопазване, прехрана и цифрова среда. Затова е важно да засилим реиндустиализацията на нашия континент”, изтъкна Н. Пр. Алехандро Поланко.

Така той обоснова първия от приоритетите на испанското председателство: „Реиндурстриализация и отворена стратегическа автономия”. 

Посланикът отбеляза като акцент и укрепването на регионалния диалог.  Испания ще предложи стратегия, която да гарантира икономическата сигурност и глобалното лидерство на ЕС. В този контекст е и необходимата диверсификация на търговските връзки като испанският фокус е те да се разширят и към Латинска Америка. Това е и целта на свикваната от Испанското председателство още на 17-18 юли среща на върха ЕС-СЕЛАК (Общност на държавите в Латинска Америка и Карибието).

По втория приоритет на Испанското председателство – „Зелен преход и опазване на околната среда” – посланикът посочи: „Относно зеления преход ние виждаме борбата с климатичните промени не само като необходимост, а и като възможност за енергийна независимост, за намаляване на сметките за електроенергия, за повишаване на конкурентоспособността на европейските компании”. Пътят към това е в реформата на енергийния пазар и подобряването на стабилността на цялата енергийна система. 

„По време на нашето председателство ние ще насърчаваме икономическата и социална справедливост в ЕС. Нуждаем се от по-конкурентоспособна, но и по-справедлива, по-солидарна икономика. Двете цели са напълно съвместими. Трябва да укрепим основите на социалната държава,” каза посланикът, представяйки третия приоритет: „Повишаване на социалната и икономическата справедливост”. Той наблегна върху необходимостта „да напредваме заедно към една по-включваща Европа, която закриля най-уязвимите групи”.

Н. Пр. Алехандро Поланко посочи още, че Испанското председателство ще работи и за ревизирани на многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 г., за адекватна реформа на рамката за икономическо управление, за повече прозрачност, за защита на уязвимите групи хора в ЕС, за директивата за защита на правата на трудещите се. 

Четвъртият приоритет – „Укрепване на европейското единство” – е наложителен в настоящия геополитическия контекст, белязан от несигурност, подчерта посланикът. На този фон Европа трябва да се превърне в зона на сигурност, ЕС трябва да остане обединен и държавите членки трябва да продължат да развиват инструменти, които ще ни позволят да се преборим заедно с предизвикателствата на нашето време. „Изключително важно е да продължим подкрепата си за Украйна въз основа на принципите на единството и солидарността”, наблегна посланикът, припомняйки, че премиерът Педро Санчес е „открил” Испанското председателство с визитата си в Киев.

Посланикът отбеляза още, че е важно да се даде поддръжка на всички желаещи да станат част от ЕС и припомни, че Испания подкрепя и Западните Балкани, като такава е линията ѝ през последните 30 години. По тази линия ще се действа за провеждане на среща на външните министри от региона и от ЕС, а също вероятно и за среща на върха в рамките на Испанското председателство.

По отношение на членството в Шенгенската зона посланикът увери, че страната му категорично е за присъединяването на България и Румъния и ще работи по тази тема конструктивно, за да се постигне консенсус. 

Той изтъкна, че страната му ще положи усилия и за европейски пакт по миграцията и предоставянето на убежище. Открои също, че ще се полагат и усилия за укрепване на вътрешния пазар в ЕС със специално внимание към банковия съюз и капиталовите пазари. Испания ще се стреми и към оптимизация във взимането на решения на ЕС.

Във финала на изказването си Н. Пр. Алехандро Поланко изброи и конкретни международни форуми, планирани от Испанското председателство. Започна със споменатата вече среща на върха ЕС-СЕЛАК, предвидена за 17-18 юли, като изтъкна стратегическата важност в отношенията между Европа и страните от Латинска Амрика и Карибието, които тепърва трябва да се разгръщат много повече.

Като втора инициатива посланикът открои също замислената среща на върха с държавите от южното Средиземноморие с акценти върху мигрантските въпроси, продоволствената и енергийната сигурност, околната среда.

Н. Пр. Алехандро Поланко съобщи още, че Испания подготвя и неформална сбирка на Европейския съвет на 4 и 5 октомври в испанския град Гранада, където да се обсъди укрепването на политическия съюз в ЕС. Той открои и споменатия замисъл за среща на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани, за която засега не е определена дата.

Посланикът наблегна, че Испанското председателство ще действа за укрепване на конструктивните връзки и с други страни и региони, а също така че способства за „по-нататъшното развитие на европейския проект с успех и консенсус”.

Изказване на презентацията направи и Мария Габриел в качеството си на български вицепремиер и външен министър, като тя също говори на английски. „Испания е силен съюзник, който България цени и разчитам на добро сътрудничество с Председателството за присъединяването на България към Шенген“, заяви Габриел.

Тя продължи: „Подкрепяме бъдещата активна работа на испанската страна в контекста на зеления преход. Приоритет е използването на възобновяемата енергия и създаването на водородни долини”. Вицепремиерката каза, че разчита на Испания „да удвои броя на водородните долини в Европа” и приветства заявения от Испанското председателство стремеж към социална и икономическа справедливост, която да подпомогне конкурентоспособността на европейските компании. 

Габриел одобри и предложеното насърчаване на стратегическата автономност на ЕС, обръщайки внимание и на теми като изкуствения интелект, дълбоките технологии и регионалните и иновационни долини. 

Вицепремиерката наблегна на стратегическият интерес на ЕС да продължи пълната си подкрепа за Украйна. „Силен символ бе, че премиерът на Испания Педро Санчес даде начало на председателството в Киев”, подчерта тя. И добави: „Успоредно с това Украйна се нуждае от нашата постоянна помощ и подкрепа за своя път на интеграция в ЕС. Да бъдем обединени и солидарни е най-важното за целия ЕС”.

Последнят изказал се – също на английски – на церемонията бе представителят на Еврокомисията в България Цветан Кюланов. Той започна с това, че макар да е в „заслужен отпуск по бащинство за трето дете”, все пак много е държал да участва в представянето на Испанското председателство, защото „е важно Европа да има силно присъствие в София”. Той спомена и „едно много специално посещение, което предстои тази седмица” – очевидно визирайки пристигналия у нас на 6 юли украински президент Валадимир Зеленски. Според Кюланов тази визита „показва, че България е на правия път” и „българското правителство вече вижда висока оценка в Брюксел”. Той посочи още, че „най-големият приоритет е да се спре войната и Украйна да постигне победа, всички други приоритети са след това”.

 

Контакти с България