Изложба „България и Испания. 30 години заедно в Антарктида" украси Терминал 2

По време на откриването на изложбата на Терминал 2

Като част от дейностите, предвидени за испанското председателство на Съвета на ЕС, испанското посолство представи фотографска изложба „България и Испания. 30 години заедно в Антарктида". Тя е организирана съвместно с Българския антарктически институт.

Чрез колекция от изображения експозицията предлага извадка от историята на научните и близки съседски отношения, които обединяват испанската и българската база в Антарктида. Изложбата е подредена на Терминал 2 на софийското летище и ще може да се види до края на годината.

На откриването днес, 6 октомври, присъстваха посланикът на Испания Алехандро Поланко, директорът на летище София Хесус Кабайеро и директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, както и съветникът на министъра на отбраната генерал Радостин Илиев и аташето по отбраната на посолството на Испания с резиденция в Анкара.

Изложбата е изначално замислена по повод честването на 110-годишнината от установяването на испано-българските дипломатически отношения през 2020 г. Но експозицията на летище София включва нови и иновативни изображения, които подчертават значението на отличното сътрудничество, обединяващо двете страни, включително и в областта на научните изследвания.

Непубликуваните снимки, включени в изложбата, предствят, например, влизането в пристанището на Картахена (Испания) на новия български научноизследователски океанографски кораб „Св. Св. Кирил и Методий” на 14 април по време на първото му пътуване в рамките на 31-вата българска експедиция до Антарктида. Също така – доставката на гориво и провизии на испанската антарктическа база, включително тези на Исла Качо и Пико Поланко, които бяха имеенувани наскоро.

На откриването на изложбата професор Пимпирев изрази своята благодарност за над 30-годишната история на сътрудничеството между България и Испания. Той изтъкна и успеха на нашата страна с пускането на вода на океанографския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, който бе посетен от испанския посланик Н. Пр. Алехандро Поланко малко преди заминаването на антарктическата ни експедиция.

„Свидетеле сме на ползотворно сътрудничество, което се подновява и позволява тази изложба да се актуализира с всеки нов крайъгълен камък на испано-българското приятелство“, каза Пимпирев.

Испанският посланик Поланкъ изтъкна качеството на двустранното сътрудничество в Антарктида, „което надхвърля строго институционалното“ и се „разпростира към по-човешката страна на другарство и приятелство“, зараждащо се между изследователите на научните бази на двете страни.

„Много е символично за доброто разбирателство, което съществува между нашите страни, че двата географски най-отдалечени полуострова на европейския континент се радват на такова добро и плодотворно съседство в далечна Антарктида“, добави посланикът.

Директорът на Летище София Хесус Кабайеро каза, че „тази изложба е символ на дългогодишното приятелство и сътрудничество в антарктическите изследвания между България и Испания. Летище София подкрепя и популяризирането на работата на антарктическите учени чрез документални филми. След броени дни ще приветстваме и представим на българската публика известния испански писател и изследовател Хавиер Качо, чиято кариера вече четвърт век е свързана с Ледения континент.“

Контакти с България