Висок испански орден за проф. Христо Пимпирев

Проф. Христо Пимпирев развълнувано благодари за високото испанско отличие

На вълнуваща церемония в посолството на Кралство Испания днес Н. Пр. Алехандро Поланко връчи на председателя на Българския антарктически институт и ръководител на българските експедиции на Ледения континент - проф. Христо Пимпирев, високия испански Орден на Исабел Католическа, с което професорът получава и званието Командор на Ордена.

Проф. Пимпирев е удостоен с отличието с указ на крал Фелипе Шест. Орденът се присъжда като награда за изключителни действия от граждански характер, извършени от испански или чуждестранни граждани в полза на нацията, или за такива, които представляват значителен принос към връзките на приятелство и сътрудничество на испанската нация с международната общност.

В словото си при връчването на наградата посланик Поланко изтъкна големите заслуги на проф. Пимпирев както в научните изследвания в Антарктида, така и за укрепване на приятелството и сътрудничеството с Испания, която традиционно оказва активна подкрепа на нашата антарктическа програма. Връзките са и чисто приятелски, тъй като българската и испанската бази на Антарктида са съседки. На церемонията присъства и дългогодишният раководител на испанската антарктическа база Хавиер Качо, личен приятел на проф. Пимпирев. Сред другите гости бяха посланичката на Бразилия, чиято страна също помага на българските антарктици, Калина Сакскобурготска, Соломон Паси и др.

В благодарственото си слово проф. Пимпирев изрази признателността си за високото испанско отличие и изтъкна топлите връзки между България и Испания, особено на Антарктида. Той отбелязата още, че на Белия континент всички народи са приятели и си помагат. Затова според него "Антарктида е бъдещето на света".

Снимки: Къдринка Къдринова

 

Контакти с България