Н. Пр. Алехандро Поланко: България е трета в света по училищно изучаване на испански

Н. Пр. Алехандро Поланко, посланик на Испания. Снимка: Посолство на Испания

Разговаряме с посланика на Испания у нас за започващото на 1 юли Испанско председателство на ЕС, за предстоящите в страната му само броени дни след това предсрочни избори, за двустранните ни отношения в различни области, за обширната културна програма на посолството, за кръщаването с името на посланика на връх в Антарктида, за 20-годишнината на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

В навечерието на започващото на 1 юли Испанско председателство на ЕС интересът към Испания е повишен, особено с оглед и на факта, че само броени дни по-късно – на 23 юли, там предстоят и предсрочни парламентарни избори, които може да променят съотношението на политическите сили в страната и профила на бъдещото управление.

Предсрочните избори (които иначе трябваше да се състоят в края на годината) бяха свикани от испанския премиер Педро Санчес, след като гласуването за местна власт на 28 май показа засилване на резултатите на консервативната Народна партия и на ултрдясната „Вокс” и спад на гласовете за управляващите социалисти и най-вече за партньорите им в правителствената коалиция от „Унидас Подемос”. Ето защо предстоящият вот се очаква с особено внимание и в Европа, макар че като цяло по европейските теми сред испанските политически партии има консенсус.

В България към Испания има и по-специално отношение, защото в тази страна живеят и работят около 300 000 българи. Вече е трудно да се срещне наш сънародник, който да няма роднина, близък или приятел в родината на Сервантес. Това обстоятелство също е сред факторите, които влияят за постоянното разширяване и задълбочаване на двустранните ни отношения – и на политическо ниво, и в икономиката, търговията и инвестициите, и в образованието и културата. Съответно и присъствието на испанските език, литература и изкуство стават все по-осезаеми във всекидневието ни. Испания ежегодно разгръща широка културна програма у нас, която, разбира се, във второто полугодие на 2023-та ще е белязана и от знака за Испанското председателство на ЕС.

Освен всичко това, за връзките между България и Испания, а и целия испаноезичен свят, важна роля играе една уникална журналистическа организация – Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), която през 2023 г. отбелязва 20 години от основаването си.

По всички тези теми разговаряхме с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко и сега предлагаме на вниманието на читателите интервюто с него.

- Уважаеми господин посланик, в навечерието сме на Испанското председателство на ЕС. Но преди да поговорим за него, ви моля да направите един актуален обзор на българо-испанските отношения, които традиционно са много добри. Как се развиват те през тази година?

- 2023-та започна много активно. На първо място искам да поздравя  Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за 20-годишнината от основаването му, по повод на която участвахме в различни съвместни дейности със СИЖБ. Например, четене в Институт „Сервантес” на творби на испански, свързани с темата за свободата. Също така – проведената от СИЖБ и Катедрата по испанистика в Софийския университет конференция за свободата на печата. На вас лично искам да благодаря за щедрото ви дарение на ценни екземпляри от вестника La Ilustración Espaňola y Americana от 1877 година на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Трябва да изтъкна, че българо-испанските отношения се развиват изключително успешно. На политическо ниво те са много добри. Още през февруари т. г. за българо-испански бизнес-форум в Мадрид бе министърът на икономиката в служебното правителство Никола Стоянов. През април на работно посещение у нас бе зам.-министърът на външните работи пак в служебното правителство Велислава Петрова. Двустранните ни отношения получиха тласък и от визитата на президента Румен Радев в Испания през 2022 г.

Що се отнася до икономическото ни сътрудничество, бих искал да отбележа, тъй като го смятам за важно, че през 2022 то преживя значителен скок след годините на пандемията. Търговията от испанска страна към България се е увеличила с 40%, а от българска страна към Испания с 38%. Постигнали сме 2,4 млрд. евро търговски обмен. Това е най-високият показател в нашата история. Така че икономическите ни отношения са в синхрон с политическите, което е много добре.

- Кои продукти преобладават в търговията ни?

- В българския износ към Испания е увеличена тежестта на специализираната продукция, като зърно, селскостопански продукти, олио. Разбира се, върху това влияе и войната в Украйна.

В испанския износ към България има голямо увеличение най-вече на селскостопански и хранителни продукти. В последните години сме на първо място по износ, например, на замразена риба, на второ или трето място сме по рибни консерви. Много важен е износът ни за българския пазар на свинско месо – първи сме по количество и трети по обем. Значителен е и износът ни на вино. При бутилираното сме на трето място, но по общи обеми и количества вино сме първи.

Диверсификацията на продуктите от търговския ни обмен е силно свързана с общите добри отношения между българския и испанския народ. Испанските продукти вече добре се познават от многото български имигранти в Испания.

Също така отчитаме важно увеличение на испанските инвестиции в България. С натрупването от миналото имаме инвестиции за над един милиард евро, но те се и увеличават. Така например испанската компания „Гестамп” направи първоначална инвестиция от 60  000 евро, които ще достигнат до стотици хиляди евро в близките няколко години. Те осигуряват работа на 400-800 работници. Общо 81 испански компании, стъпили в България, дават работа на около 3000 българи в страната ви. Можем да обобщим, че в икономическия сектор имаме много позитивно развитие.

- Бихте ли разказали и за двустранното ни сътрудничество в такава важна сфера като образованието?

- Тя наистина е много важна, а сътрудничеството ни е впечатляващо. Настоящата година е много показателна в това отношение по три причини.

Първо, в София се състоя отново, за първи път след пандемията, станалият вече международен фестивал на училищните театри на испански език. Участваха театри от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия. Имаше много голям успех.

Друг важен момент е, че подписахме с МОН нов договор, обновяващ досегашния относно училищата и паралелките с преподаване на испански език. С това обновление се разширява изучаването на испански още в началното училище.

На трето място искам да обърна внимание върху данните, които получихме от испанското министерство на образованието, относно училищните паралелки с изучаване на испански език в целия свят. Нека отбележа, че тази статистика не включва другите езикови курсове, а само училищното обучение.

От тези данни виждаме, че учениците, изучаващи в училище испански език, са най-много в САЩ. На второ място е Канада. А на трето място е България! Преди всички други европейски страни, където има такова обучение! Става дума за номинален брой ученици. В България те са 6700. На четвърто място е Полша с 6100. Ако погледнем пропорционално спрямо броя на жителите, България може да се окаже и първа или втора в света. Сега тя е трета по номинален брой, което наистина е много показателно за интереса на учениците към испанския език. Само за последните няколко години този брой се е увеличил с 2000 ученици и това ни изпълва със задоволство.

- Испанското посолство ежегодно разгръща и много богата културна програма в България. Какви са характеристиките ѝ за 2023-та?

- Планирали сме интересни и важни културни прояви, следвайки три основни критерия. Първо, организираме ги съвместно с български институции и организации, заинтересовани от тези проекти. Такива сме правили например с вашето Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, с МВнР, с Държавна агенция „Архиви”, с БНР, с БТА и други.

Също много важен аспект е, че тези проекти са замислени и конструирани така, че да бъдат представени не само в София, но и из страната. Много от тях обикалят градове като Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе и т.н. Наясно сме, че в някои случаи, като в Монтана или Перник, примерно, има недостиг на културна дейност. И това е важен импулс да насочим вниманието си и към хората там.

Следваме и трети съществен вектор. Испания открай време е много известна в областта на литературата и изкуствата, в хуманитарната област като цяло. Много сме горди с това. Но чрез изложби и конференции се стремим да представим и другата Испания – на модерното развитие и научните постижения. Миналата година направихме първа конференция за изкуствения интелект съвместно със Софийския форум за сигурност. Тази година ще е второто издание.

Съвсем наскоро представихме в БАН и изложба за испанския нобелист по медицина Сантяго Рамон и Кахал. Тази изложба ще обиколи всички медицински университети в страната. През септември ще гостува във Варна.

Също така много гордост и радост ни вдъхва сътрудничеството, което осъществяваме в областта на околната среда, както и на научните изследвания в Антарктида съвместно с Антарктическия институт. Аз самият винаги с голям интерес съм се включвал в това партньорство. А сега съм стимулиран и за още по-голяма активност, след като бях дълбоко трогнат и поласкан от жеста на нашите български приятели антарктици начело с уважавания проф. Христо Пимпирев да назоват на мое име един връх на антарктическия остров Ливингстън – връх Поланко. Това е огромна чест и радост за мен, но също така е и признание за отличното сътрудничество между двете ни страни в научната сфера.

Иска ми се да откроя и една вълнуваща изложба, чието откриване предстои съвсем скоро – на 21 юни. Тя ще се разгърне в уникалното пространство на „Триъгълната кула на Сердика”, съчетаваща археологическата история на София – останките от крепостните стени на Сердика, с експозиционна зона. Намира се в подземната част на бул. „Княгиня Мария Луиза” 16. Там ще бъде представена изложбата под надслов „Образът на Дон Кихот през вековете. Класическата английска, испанска и френска визия; и една модерна българска перспектива“. Със своя специална художествена серия за героя на Мигел де Сервантес участва българският художник Христо Панев.

Разбира се, подготвили сме и широк спектър от културни събития, свързани с Испанското председателство на ЕС.

- Моля ви да разкажете по-подробно именно за свързаните с Испанското председателство на ЕС събития.

- Те започват с представителен концерт във Варна на 30 юни и с още прояви на 1 юли. Събитията ще са под патронажа на министерството на културата. Ще участват, разбира се, също и кметството на Варна, МВнР, организаторите на Международния музикален фестивал „Варненско лято”.

Концертът на 30 юни ще е посветен на Европа. Ще свири оркестърът на Виенската филхармония със солист от Полша, а ще дирижира испански диригент, който ще пристигне специално за случая. Ще бъдат изпълнени музикални произведения, представящи цяла Европа. На финала ще прозвучи европейският химн – Ода на радостта.

С този концерт ще отбележим поемането от Испания на Председателството на ЕС от Швеция. Там ще бъдем посланиците и на двете страни. Поканили сме още много посланици, които специално ще пътуват за Варна по този случай.

Официалното поемане на Испанското председателство на ЕС ще бъде на 4 юли в Брюксел, когато нашият министър-председател Педро Санчес ще представи там програмата и приоритетите на Председателството. В България ще направим нашето представяне на следващия ден – 5 юли. Очакваме с нас да бъде и българският външен министър Мария Габриел, както и представител на Европейската комисия.

На 10 юли ще проведем Кръгла маса с НПО „ПанЕвропа” и с Фондация „Конрад Аденауер”, която ще направи представянето на приоритетите на Испанското председателство за сектора на НПО и образованието.

През септември ще имаме събитие съвместно с Икономическия и социален съвет, на което отново ще представим нашето Председателство. Ще участват различни обществени организации и дейци, ще бъдат поканени и посланиците от Общността.

Освен това ще провеждаме срещи с представители на политическите партии, на правителството, а също и с представители на различни сектори на българското гражданско общество, за да обсъждаме и с тях приоритетите на Председателството.

Естествено, ще отбележим подобаващо и националния ни празник 12 октомври.

А в края на годината, през декември, ще представим и една много красива изложба под надслова „Защо Испания?” От една страна, изложбата съдържа снимки, предоставени ни от БТА, които отразяват двустранните ни отношения и кулминациите в тях през последните около 20 години. От друга страна, фотографиите ще бъдат допълнени от откровения за Испания на личности най-вече от гражданското общество в България, журналисти, хора на изкуството, писатели, интелектуалци, преподаватели. Хора, които в даден момент са избрали Испания по някаква своя причина – било лична, професионална или някаква друга. С техните разкази и със снимките ще се постараем да изградим в тази изложба един плътен човешки образ на двустранните ни отношения.

Мисля, че се очертава едно много активно и наситено полугодие.

Не искам да пропусна да спомена и един много успеше проект – Седмицата на испанското кино. Както знаете, по-рано Седмицата се провеждаше в кинозала. Но заради пандемията това стана невъзможно. И ние започнахме сътрудничество с Нова телевизия – филмите се излъчват по Нова кино на испански език с български субтитри. Развихме това сътрудничество и постигнахме много голям успех. Всяка от трите проведени досега седмици, през които са се излъчвали испански филми, е събирала по над 300 000 зрители. Всяко отделно излъчване има между 60 000 и 80 000 зрители. Искаме да продължим този опит. Поредната такава седмица ще проведем около Коледа или след Нова година, когато семействата могат да отделят повече време за филми. Представяме качествено испанско кино, достъпно за всички, но най-вече модерно кино. Всички познават творбите на класици като Саура или Алмодовар, но ние искаме и младите и модерни испански кинематографисти също да бъдат опознати в България.

- Можете ли да кажете отсега нещо по-конкретно за приоритетите на Испанското председателство на ЕС?

- Като цяло сферите, в които ще бъдат откроени приоритети, са известни – институционалната реформа, разширяването, стратегическата автономия и т. н.

Но не мога да кажа нищо по-конкретно, защото приоритетите се уточняват от Съвета по общите въпроси в Брюксел в последната седмица на юни. А после министър-председателят Педро Санчес ще ги представи по време на визитата си в Брюксел, предвидена за 4 юли, както споменах. Тук ще можем да говорим по-конкретно от 5 юли нататък.

Но все пак отсега мога да кажа, че сред приоритетите има един неоспорим, за който със сигурност ще се говори и в Брюксел на 4 юли. Това е осъществяването на среща на върха между ЕС и СЕЛАК (Общност на държавите от Латинска Америка и Карибието). Знаете, че връзките с Ибероамерика за нас са приоритетни от гледна точка на култура, икономика, политика. Смятаме, че ЕС не е ангажиран достатъчно с интереса към един континент, който с всеки изминал ден става все по-важен. Много е желателно тези отношения да бъдат достойно развити. Това ще е първа среща на върха ЕС-СЕЛАК, която ще може да рестартира европейските отношения с Латинска Америка. Форумът много отдавна се подготвя и досега все се отлага, но вече е дошъл моментът да се състои. Испания е силно заинтересована срещата да има успех.

- Предсрочните парламентарни избори в Испания, които ще се състоят само броени дни след старта на Испанското председателство на ЕС – на 23 юли, предизвикват повишено внимание. Доста наблюдатели се питат дали евентуална смяна на правителството в Мадрид ще се отрази и върху Председателството.

- Испанското председателство на ЕС ще следва приоритети, в изработването на които участват всички страни от Общността. Те се приемат на ниво Европейски съвет. Не виждам причини да се появят сериозни проблеми с Испанското председателство на ЕС, независимо какво ще е нашето правителство. Ако то се смени, може да се сменят личностите, но приоритетите вече ще са договорени и обявени. Освен това между политическите партии в Испания, а и между политическите групи в Европейския парламент, има синхрон по голяма част от европейските теми. Това са важни институционални теми за бъдещето на Европа, за стратегическата автономия.

Всички сме част от голямото европейско семейство. Както знаете, в момента Европейската комисия е сформирана от европейска политическа сила, чийто профил е различен от този на правителството в Мадрид. Но това не пречи отношенията между ЕК и нашето правителство да са отлични. Дори и да има промени у нас, влиянието им върху Председателството ще е съвсем меко.

И още нещо по повод изборите. Испанските посолства навсякъде по света, включително и нашето в България, имат отговорността да осигурят провеждането на гласуването във всяка от страните, където сме представени. Така че това също е наш приоритет. Подготвени сме и съм убеден, че ще се справим добре, както и при местния вот на 28 май, когато за първи път бе въведена нова система на гласуване.

- А какво е вашето мнение за новото правителство в България?

- Както признават и българските партии и институции, добре е за стабилността във вашата страна да има редовно правителство. Но аз наистина не мога да давам оценки по вътрешната политика в България.

Онова, от което е заинтересована Испания, е политическата ситуация в България да е стабилна и да отговаря на интересите на българите. Колкото по-добре върви България, толкова по-доволни ще сме и ние.

Както споменах още в началото на разговора, нашите отношения продължиха да се развиват прекрасно, дори и в периода, когато нямахте редовно правителство. Това означава, че нашите отношения в политиката, икономиката и културата имат дълбоки корени и са в много добро състояние. Онова, което желаем за България, е най-доброто.

 

Контакти с България