Испания поема председателството на ЕС. Как това ще се отбележи в България?

Официалното лого на Испанското председателство на Съвета на ЕС

Испания ще поеме председателството на Съвета на Европейския Съюз за пети пореден път през втората половина на 2023 г. В съответствие с основните срещи и срещите на върха, планирани на европейско ниво, Посолството на Испания в България е подготвило поредица прояви и дейности за началото на председателството, за които информира в писмо до медиите.

Първата от проявите у нас по повод Испанското председателство ще се състои още днес, на 30 юни, във Варна. От 19 часа днес във варненския Фестивален и конгресен център на ул. "Сливница" в морската ни столица ще бъде изнесен специален концерт в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Така ще бъде отбелязяно предаването на председателството от Швеция към Испания. Испанският диригент Педро Халфтер ще дирижира Виенския камерен оркестър. Концертът се провежда под патронажа на Министерството на културата и Министерството на външните работи на България. предвидено е да присъстват министърът на туризма Зарица Динкова и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

На 5 юли от 15 часа в сгрдата на Unicredit-Bulbank на ул. "Aксаков" 8 в София ще е следващото важно събитие от програмата. След официалното поемане на Испанското председателство в Брюксел от ръководителя на испанското правителство Педро Санчес, което е насрочено за предния ден - 4 юли, посланикът на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко ще представи приоритетите на председателството пред медиите и дипломатическия корпус в София. С него ще бъде и българският министър на външните работи Мария Габриел, както и представителят на Европейската комисия за България.

Приоритетите на Испанското председателство ще бъдат представени и на следващия ден, 6 юли, от 16 часа, в Българската търговско-промишлена палата на ул. "Искър" 9 в София.

На 10 юли от 10.30 часа в Дома на Европа на ул. „Г. Раковски“ 124 в София, като продължение на представените приоритети на Испанското председателство, ще бъде проведен дебат с участието на студенти, неправителствени организации и други организации на гражданското общество, които ще могат да задават въпроси и да вземат участие в дискусията. Това събитие се организира в сътрудничество с организацията „ПанЕвропа“ и фондацията „Конрад Аденауер“. Ще присъстват председателят на Народното събрание Росен Желязков и представителят на Европейската комисия за България.

На 15 септември от 15 часа предстои и представяне на приоритетите на Испанското председателство пред Икономически и социален съвет на Република България, което ще се проведе в неговата сграда на бул. “Цариградско шосе” № 111, София.

Контакти с България