Патагонец оглави Аржентина



Къдринка Къдринова

Новият аржентински президент Нестор Кирхнер е потомък на немски имигранти, но е роден в Патагония - най-дивия и беден район на Аржентина, в който на квадратен километър се падат средно по 1,5 човека. Оттам тръгва и политическата кариера на 53-годишния сега юрист, който от 1991 г. е несменяем губернатор на родната си провинция Санта Крус.

Кирхнер е обвързан с Хустисиалистката (перонистката) партия "по наследство" - баща му също е бил перонист. Това навремето за малко не провалило сватбата на младия Нестор с колежката му от Факултета по право в университета на Ла Плата - Кристина Фернандес, защото нейният татко пък бил радикал. И когато родата на младоженеца подхванала на венчавката перонисткия химн, тъстът вдигнал луд скандал.
Днес Кристина е не само майка на двете им деца, но и много популярна със социалната си ангажираност сенаторка, наричана "патагонската пантера". Славата й е толкова гръмка, че когато слабо известният й извън Патагония съпруг се включва в президентската надпревара, за мнозина избиратели той е просто "мъжът на Кристина Фернандес". За други пък е "протежето на Едуардо Дуалде" - досегашния президент.
Нестор Кирхнер наистина бе избутан напред по президентската писта с личните усилия на Дуалде - временния държавен глава, поел кормилото на страната в драматичните следновогодишни дни на 2002-а, когато Аржентина се тресеше от тежка икономическа криза и улични бунтове и когато за по-малко от месец смени четирима президенти. Смята се, че на Дуалде му се е усладила властта и той си е избрал Кирхнер за послушен фигурант с надеждата да продължи да дърпа конците "в сянка".
Историята обаче учи, че подобни тандеми рядко се запазват в замисления си вид, защото щом стигне върха, "фигурантът" често се развихря в съвсем непредсказуема посока. А че Кирхнер като нищо таи подобни изненади, личи от негова реплика отпреди две години, в която сегашният му покровител Дуалде е споменат като брънка от "мафиотската система" на политическия елит.
Репликата, разбира се, бе премълчана в сегашната предизборна кампания, но макар и далечният спомен от нея изигра роля за подсилване на

ПРАВЕДНИЯ НИМБ ОКОЛО ГЛАВАТА НА КИРХНЕР,

предложен на публиката като алтернатива на втръсналите й покварени големци.
Най-екзотичното в тази кампания бе, че основната борба се водеше между Кирхнер и управлявалия досега два пъти като президент Карлос Саул Менем, а и двамата са членове на една и съща партия - перонистката. Вярно, представляват различните й крила. Кирхнер е от т. нар. "Течение", което залага на популистката реторика и на стимулирането на националния капитал. Менем пък е олицетворение на апологетите на тясното обвързване с чужди - главно американски - финансови институции и инвеститори.
Двете крила си обявиха истинска война на партийния конгрес през януари, след което стана окончателно ясно, че шизофреничните вътрешноперонистки битки ще се пренесат на ринга на президентския двубой. И първият тур на вота за държавен глава през април определи, че

НА БАЛОТАЖ ОТИВАТ ДВАМА ПЕРОНИСТИ

- Менем с 24% и Кирхнер с 22%.
Сблъсъкът се очерта да бъде крайно колоритен, след като отпадналите на първия тур кандидати обявиха подкрепата си за Кирхнер като за "по-малкото зло". Показателна бе фразата, изречена от неуспялата кандидат-президентка Елиса Карио, прочула се с дейността си в разследващата прането на пари сенатска комисия: "Ние трябва да избираме между един не-толкова-лош-кандидат и Ал Капоне."
Обяснението за синдрома "анти-Менем" бе синтезирано от испанския в. "АВС": "Менем е явният виновник за изпразването на държавната хазна. Той увеличи значително своето лично богатство през годините на управлението си, съразмерно на нарастването на външния дълг на страната. Въпреки това той не се намира в затвора, защото нито Фернандо де ла Руа (президент до 2001 г.), нито Едуардо Дуалде посмяха да реформират съдебната система и да подменят състава на Върховния съд."
Така семплият и лишен от харизмата на съперника си, но затова пък неопетнен от далавери и идващ от девствена Патагония Кирхнер внезапно се превърна в обединител на аржентинския отрицателен вот.
Сондажите предричаха за втория тур

ТРИУМФ ЗА ПАТАГОНЕЦА И ЕДВА ОКОЛО 15% ЗА МЕНЕМ

Бившият президент не можеше да допусне това да се превърне в реалност. Не само заради собственото си унижение, но и защото една внушителна победа би развързала ръцете на Кирхнер за много радикални действия както вътре в партията му, така и в държавата, а и в стряскащата съня на Менем съдебна система.
Ето защо на публиката бе спретнат "сценичен ефект" (по определението на италианския в. "Стампа") - сърцераздирателно обръщение на Менем към избирателите, с което той обяви оттеглянето си от втория тур. Така

НА КИРХНЕР БЕ ПРИСЪДЕНА САМО "СЛУЖЕБНА ПОБЕДА"

и на вътрешнопартиен терен той винаги ще може да бъде спъван с натякването, че черно на бяло има само 22% народна подкрепа от първия тур.
Дезертирането на Менем от финала няма аналог в световната политика. То бе уникално хрумване на 72-годишния обигран политик с боядисани бакенбарди, просълзило феновете му и вбесило враговете му. Приятелят на Менем, губернаторът на родната му провинция Ла Риоха - Анхел Маса, заяви, че в оттеглянето на Менем "прозира неговото величие". Дуалде пък го нарече "доказателство за историческата му безотговорност".
На любителите на политически мелодрами обаче определено липсва мнението на сеньора Менем - 38-годишната руса чилийка и някогашна "Мис Вселена" Сесилия Болоко, която преди 2 години ожени за себе си разведения бивш президент с надеждата той да потрети мандата си в "Каса росада" (президентския дворец в Буенос Айрес). Тази надежда я държеше плътно до рамото на мъжа й по време на цялата предизборна кампания, в която на личния им живот бе отредена особено покъртителна роля. Непосредствено преди старта на кампанията Менем тържествуващо обяви на всеослушание, че съпругата му е бременна.

ПРОЕКТОБЕБЕТО БЕШЕ РАЗИГРАНО КАТО КОЗ

за мъжката сила на Менем и трябваше да спечели на негова страна всички чувствителни избирателки.
Нещата обаче тръгнаха наопаки. И когато дойде време Менем драматично да обявява оттеглянето си, Сесилия впечатляващо липсваше край него. Пиарите на съпруга й срамежливо обясниха, че била заминала за родното си Чили заради вълнения около бременността. Но циниците си шушукаха друго - че след като фиаското на Менем я е лишило от мечтания шанс да стане "втора Евита", тя едва ли ще се жертва да споделя съмнителната слава на мъжа си като "аржентинския Ал Капоне".


Авторски анализи