Аржетина дава 45 военни на съд зад граница


Един бивш аржентински президент и още шестима души, изпълнявали де факто функциите на държавен глава, ще бъдат екстрадирани и предадени на испански съд.
На 24 юли т. г. президентът Нестор Кирхнер анулира закона от 1999 г., забраняващ предаването в чужбина на издирвани аржентинци.
Властите в Буенос Айрес обнародваха списък с 45 бивши военни, подлежащи на екстрадиране. Само трима от тях са още на свобода.
Аржентина започна истински лов на бивши военни, извършили престъпления по време на хунтата, управлявала от 1976 до 1983 г. Най-видната личност в списъка е генерал Хорхе Рафаел Видела, заемал президентския пост през 1976-1981 г.
Други бивши военни, подлежащи на екстрадиране, са адмирал Емилио Масера и генералите Армандо Ламбрускини, Хорхе Аная, Басилио Лами Досо, Омар Графиня и Лусиано Менендес. Всички те в определен момент де факто са били държавни глави. За 7 години начело на Аржентина са били 4 хунти.
При встъпването на всяка хунта в длъжност всичките Списъкът бе изготвен още през 90-те г. от легендарния испански съдия

БАЛТАСАР ГАРСОН

Той бе човекът, по чиято заповед бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет бе арестуван в Лондон през 1998 г.
Гарсон иска военните да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството и убийства на испански граждани.
42-ма от 45 издирвани бяха арестувани още в четвъртък, часове след анулирането на стария указ. Това не бе трудно, тъй като голяма част от тях живееха в казармите и просто бяха задържани от войниците.
Един от тях - полковник Хуан Антонио Асик, опита да се самоубие и е в болница в тежко състояние. Друг - Доминго Буси, бе задържан, преди да встъпи в длъжност губернатор на провинция Тукуман. Той спечели местния вот преди месец.
Но никой от горепосочените хора не всява толкова страх, колкото капитана от военноморските сили Алфредо Астис, наричан

РУСИЯТ АНГЕЛ НА СМЪРТТА

Той е на около 50 години. Името му нашумя в началото на 1998 г., когато призна, че е измъчвал и убивал задържани и заяви, че изобщо не се разкайва за деянията си.
Астис действал във Военноморското техническо училище в Буенос Айрес. Там били извършвани едни от най-тежките престъпления на хунтата.
Най-страшните деяния били кражби на деца. В училището били докарвани арестувани бременни жени. След като раждали, те били убивани, а бебетата били продавани на бездетни военни. Тази участ сполетяла близо 500 деца. При това много от тях научиха за съдбата си едва през 90-те години, след като нещата излязоха наяве.
Астис е издирван не само от Испания. През 1990 г. той получи задочна доживотна присъда във Франция за убийството на две френски монахини. Срещу него има дело и в Италия.
Неговия портрет с надпис “Издирва се” носят десетки майки и съпруги на изчезнали, демонстриращи и до днес на “Пласа де Майо” в Буенос Айрес. Любопитен факт е, че сред носените от тях снимки на загиналите фигурира фамилията Зафиров. Вероятно става дума за потомък на български имигранти.
Веднага изниква въпросът защо Аржентина не осъди тези хора сама, а ще ги предава в чужбина? При положение, че за 7 години те убиха над 30 000 души - разстреляни, пребити до смърт или хвърлени от самолети в океана?
Въпросът за отговорността на бившите военни датира още от 1983 г., когато падна диктатурата. Слид 2 години Видела и адмирал Масера получиха

ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР

а ген. Роберто Виола - президент през 1981 г., бе исъден на 17 години.
През 1990 г. обаче току-що дошлият на власт Карлос Менем, лежал в затвора при хунтата, амнистира всички.
През 2001 г. бившите военни пак бяха поставени под домашен арест. Но никой не е осъден и до днес. Русият ангел на смъртта дори бе освободен.
Явно новият президент Нестор Кирхнер е решен да сложи край на всичко това, пък макар и с помощта на Испания. И то за 20-годишния юбилей от завръщането на демокрацията.

Другите сатрапи от Латинска Америка

ПИНОЧЕТ БЕ ПОД АРЕСТ 14 МЕСЕЦА В ЛОНДОН

Аугусто Пиночет дойде на власт в Чили на 11 септември 1973 г. след преврат, довел до гибелта на президента Салвадор Алиенде. 3000 души паднаха жертва на хунтата. През 1990 г. Пиночет се оттегли, след като на референдум чилийците не пожелаха той да управлява повече. Днес той е на 87 г.
През 1998 г. генералът бе арестуван в Лондон, където бе на лечение. Това стана по заповед на Балтасар Гарсон, който го обвини в убийството на 93-ма испанци.
След 14 месеца Великобритания пусна Пиночет по здравословни причини. Срещу него в Чили се водят десетки дела, но засега няма изгледи за съд.т

ДЮВАЛИЕ-СИН Е В НЕИЗВЕСТНОСТ ОТ 9 Г.

Жан-Клод Дювалие, наричан Бейби Док, оглави Хаити едва на 19-годишна възраст. Това стана след смъртта на баща му Франсоа Дювалие - Папа Док, през 1971 г.
Династията Дювалие създаде може би най-жестоката диктатура в историята на Латинска Америка. Баща и син управляваха общо 32 г. За този период зловещите ескадрони на смъртта, известни като “тонтон-макути”, избиха над 300 000 души.
Бейби Док падна след народни бунтове през 1986 г. Той избяга във Франция с 800 милиона долара от хазната.
Дювалие-младши живя във вила на Лазурния бряг до 1994 г., когато Париж нареди ареста му. Оттогава насам той е в неизвестност.

МАГИСТРАТЪТ, СТРЯСКАЩ ПОЛИТИЦИТЕ И НАСЪН

Наричат го “суперсъдията” или “съвременният инквизитор”. 48-годишният испански магистрат, който външно прилича на игралия Супермен актьор Кристофър Рийв, стряска и насън десетки политици.
През 1995 г. той разследваше тогавашния премиер Фелипе Гонсалес за създаването на ескадрони на смъртта, избивали баски активисти в Испания и Франция.
През 1997 г. на мушката на юриста попадна и италианският магнат Силвио Берлускони, настоящ премиер на страната си. Собственикът на футболния гранд “Милан” бе разследван за това, че филиал на негова компания в Испания укривал данъци.
През 1998 г. Гарсон притесни и САЩ, като поиска документи за дейността на бившия американски президент Джордж Буш-старши, свързана с преврата в Чили. През 1973 г. Буш бе шеф на ЦРУ.
Вашингтон обаче така и не предостави на юриста исканите сведения.

Авторски анализи