Менем пак накара Аржентина да се влюби в него


"Онова, което липсва на тази страна, е истински лидер." Това заяви на Аржентина веднага след освобождаването си от домашен арест бившият й президент Карлос Саул Менем. От балкона на губернатора на родната си провинция Ла Риоха той наелектризира възторжената тълпа от фенове със заканата си лично да заеме вакантното място и да триумфира в президентските избори през 2003 г. А малко по-късно се врече и на ръководството на своята Хустисиалистка (перонистка) партия: "Перонизмът ще се завърне на власт през 2003 г. и Аржентина ще заеме полагащото й се място в Латинска Америка."
Родината на Евита Перон, Че Гевара и Марадона с удоволствие се остави отново да бъде пленена от харизмата на своя бивш и доскоро оплюван президент, чийто рейтинг моментално скочи от минус 70% по време на проточилите се съдебни битки срещу него до плюс 70% след снемането на обвиненията и засилването му към изборите. Вече никой не иска да си спомня за скандала с незаконните доставки на оръжие за Хърватия и Еквадор по време на мандата му, заради който бе под домашен арест.
Аржентинците явно са се затъжили за бликащия от енергия 71-годишен плейбой, който ги управляваше цели 10 години - от 1989 до 1999 г. - и който сега им обещава да ги отърве от непопулярния си наследник на поста държавен глава Фернандо де ла Руа. Има и още нещо много важно за тази страна, където винаги са боготворяли блондинките - до Менем е втората му жена, русата 36-годишна чилийка Сесилия Болоко, окичена с титлата Мис Вселена'87. Втора Евита?...
Всъщност за духовен приемник на "света Евита" се провъзгласява самият Менем. Той въодушевено следва нейния популистки замах и досущ като нея гради политическа кариера върху личното си обаяние. Зареден е - пак като "предводителката на безризите", и с хъса на амбицирания да пробие провинциалист.
Роден е през 1930 г. в градчето Аниляко в провинция Ла Риоха в семейството на мюсюлмани - имигранти от Сирия. Майка му е аристократка, баща му - обикновен търговец. Вече в зряла възраст

МЕНЕМ СМЕНЯ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО СИ И СТАВА КАТОЛИК

Може би от желание съвсем пълно да се приобщи към житейския модел на кумирите си - Хуан и Евита Перон. С тях младият Карлос Саул се запознава лично още като студент по право в университета в Кордова. През 1950 г. той е включен в студентска делегация, която заминава за Буенос Айрес, за да се срещне с популярната президентска двойка. Менем е очарован от контакта с тях и е напълно завладян от идеята за политическа кариера като активист на Хустисиалистката партия. Години по-късно, вече като президент, той отдава почит на своите вдъхновители чрез нашумелия филм "Евита" с Мадона в главната роля - лично негова заслуга е, че той е сниман в Аржентина, в автентичната среда на героинята. По време на снимките Менем поддържа тесни контакти с екипа и не пропуска да се щракне за спомен с режисьора Алън Паркър, с Мадона и актьорите Антонио Бандерас, Джонатан Прайс.
Менем по начало не крие слабостта си към хората от шоу бизнеса - особено към нежните представителки на този бранш. Широко известни и дори повод за негова лична гордост са многобройните му авантюри с актриси, певици, танцьорки. Той шумно афишира и приятелствата си с известни спортисти - като футболния ас Диего Марадона, например.

МАРАДОНА СПЕЦИАЛНО ГО ПОСЕТИ,

за да го окуражи по време на 6-месечния му домашен арест тази година.
Отблясъците от звездите около него винаги са му помагали и в политиката - още откакто става губернатор на родната си провинция Ла Риоха. Помагат му и за спечелването на първия президентски мандат през 1989 г., когато той по маниера на Евита обещава на аржентинците, че всеки селянин ще може да идва при него в Каса росада (резиденцията на държавния глава), за да му изплаче проблемите си.
Менем наследява рухнала икономика и въвежда вече познатия и у нас валутен борд, което води първо до стабилизация, а през 1991-1995 г. - и до ежегоден ръст от 7-8%. Уви, всичко е за сметка на орязаните социални разходи и на 30-процентната безработица. Все пак през 1994 г. Менем успява да спечели и втори президентски мандат - до голяма степен благодарение на личния си чар. Но през 1999 г. вече не участва в надпреварата за Каса росада - конституцията не му дава право на трети мандат.
Свикналият на шум и блясък около себе си играч обаче не желае да приеме пенсионерската забрава. И съдбата милостиво го отървава от тази участ - праща му да го интервюира

ЧИЛИЙСКАТА ТЕЛЕВИЗИОННА ЗВЕЗДА СЕСИЛИЯ БОЛОКО.

Въпреки че е точно на половината от неговата възраст и точно с една глава по-висока от него, бившата Мис Вселена'87 набързо е омаяна от неуморния плейбой. Пламва неудържима любовна страст, приключила на 26 май т.г. с брак. Той е сключен в семейното имение на Менем в Аниляко в присъствието на около 500 гости, сред които са манекенката Клаудия Шифър и "динозаврите" от "Ролинг стоунс".
Липсва обаче любимата дъщеря на Менем от първия му брак - Сулемита. Тя е бясна на татко си заради сватбата с младата чилийка. С майка й - Сулема Йома (дъщерята носи нейното име), Менем се развежда още в началото на първия си президентски мандат. Тогава шумният скандал на разрива им, при който президентшата е прогонена от Каса росада, се точи като сапунен сериал из аржентинските, а и световните медии. По-късно лошите отношения между бившите съпрузи добиват и политически оттенък покрай

СМЪРТТА НА СИНА ИМ КАРЛИТОС

(той пък е кръстен на таткото). През 1995 г. младежът загива мистериозно - вертолетът му се разбива в планините в Еквадор. Майката обвинява в медиите бащата, че лично е отговорен за смъртта на Карлитос, който според нея бил уцелен от снайпер по поръчка на еквадорската наркомафия, след като президентът го пратил да изпълнява съмнителна тайна мисия.
Дали тя не е свързана с нелегалния трафик на оръжие от Аржентина за Еквадор, за който Менем бе официално обвинен и задържан непосредствено след брака си със Сесилия Болоко, все още не е доказано. Но Сулема Йома е убедена, че е така.
Обвинението, което замени за Менем планираното сватбено пътешествие до Париж с домашен арест, включваше още и незаконен износ пак на оръжие за Хърватия. Общо били продадени

6,5 ТОНА ОРЪЖИЕ ЗА 100 МИЛИОНА ДОЛАРА

И то в период, когато и двете държави са били ембаргови заради местни военни конфликти. Именно затова в тайните укази, подписани лично от Менем, конкретно имената на Еквадор и Хърватия не са посочени. Доставките за Еквадор минавали през Венецуела, а за Хърватия - през Панама. Между другото, по време на сделката в Хърватия имало аржентински войници в състава на умиротворителна мисия. Технически организатор на аферата е шуреят на Менем - Емир Йома.
Работата се размирисва, след като един от главните свидетели - собственикът на оръжейна фабрика Луис Сарленг, заявява, че в случая е забъркан и тогавашният посланик на САЩ в Буенос Айрес Джеймс Чик, а пък лично Менем уверява съда, че доставките за Панама (тоест Хърватия) били по настояване на Вашингтон.
С излизането наяве на "американска връзка" разследването много бързо започва да бие отбой по обвиненията. И на 20 ноември Менем е освободен от домашния арест, който, впрочем, едва ли е бил чак толкова неприятен в компанията на младата му половинка Сесилия. На 22 ноември съпрузите вече са на балкона на губернатора на Ла Риоха и Менем обещава на феновете си да стане президент през 2003-а. Тогава ще е само на 73, а блондинката до него - на 38 г. Не плачи за тях, Аржентина!

Известни личности