Музей в памет на жертвите на аржентинската хунта



Президентът на Аржентина Нестор Кирхнер откри Музей на паметта в един от бившите центрове за мъчения на аржентинския военен режим, управлявал от 1976 до 1983 г. Около 30 000 противници на този режим бяха изтезавани, убити и обявени за "безследно изчезнали" в т.нар. "мръсна война".
Музеят е открит в трансформираната и боядисана в бяло сграда на Школата за военни механици ЕСМА. В речта си при откриването той сравни някогашната зловеща слава на ЕСМА със славата на хитлеристкия лагер на смъртта в Освиенцим. Над 5000 души са преминали през центъра за мъчения в ЕСМА, който бил най-жестокият от общо 300 подобни центрове, създадени от хунтата.
Аржентинското общество от години е раздирано от трагедията на "безследно изчезналите", за изясняването на чиято съдба се бори правозащитната организация Майките от площад "Май". Особено драстични са случаите с родени от бременни арестантки бебета, които после палачите продавали за осиновяване или сами осиновявали. В около 70 от тези случаи произходът на отрасналите вече деца е бил доказан с ДНК анализи.
Много близки на жертви на военните бяха на церемонията в Музея на паметта.
Същевременно от армейските среди бяха отправени критики към Кирхнер и дори призиви за оставката му.





Хроника