170 жертви на пожар в дискотека в Буенос Айрес


Шокираща трагедия се разигра в дискотека в Буенос Айрес в последния ден на отиващата си 2004 година. 170 души загинаха, а 370 бяха ранени в пожар, избухнал в нощния клуб "Република Кроманьон". В залата е имало около 5000 души, събрали се на концерта на популярна рок-група.
Смята се, че пожарът е възникнал заради некачествени бенгарски огньове, запалени от много младежи след публиката. Техните искри достигнали до тавана на помещението около 23 часа.
След лумването на огъня настъпил истинският ужас, защото се оказало, че от 4 от общо 6-е врати на заведението са здраво заключени. Хилядите младежи се оказали в истински огнен капан. Много от жертвите са стъпкани и задушени в паниката.
Според кмета на Буенос Айрес Анибал Имара вратите били заключени по заповед на управата на дискотеката, която така искала да попречи на желаещите да се промъкнат гратис на концерта.
Трагедията много напомня друга, разиграла се през август в парагвайската столица Асунсион, когато пак при пожар в гигантски супермаркет загинаха 300 души, защото шефът на магазина беше наредил да се заключат вратите, за да не избягат клиентите преди да са си платили стоките.

Хроника