Мар дел Плата в обсада в очакване на протести срещу Буш



Собственици на магазини в аржентинския курорт Мар дел Плата обковаха с дъски витрините, а много жители напуснаха града заради очакваните протести на хиляди демонстранти срещу посещението на Джордж Буш, съобщи Ройтерс. Буш пристигна тази нощ за двудневната среща на върха на страните от Северна и Южна Америка. Той е доста непопулярен в Аржентина, която е против войната в Ирак и подкрепяната от САЩ политика на свободен пазар, заради която според мнозина милиона хора ще изпаднат в бедност, отбелязва Ройтерс.
Леви активисти предимно от Латинска Америка ще организират алтернативна Народна среща на върха. Очаква се на този форум днес да говори президентът на Венецуела Уго Чавес, който е най-големият критик на Буш в региона. Кубинският лидер Фидел Кастро, единственият, който не е поканен на срещата, изпрати делегация от спортисти на Народната среща в подкрепа на приятеля си Чавес.
"Надяваме се, че протестите ще бъдат мирни, но ако не са, сме подготвени да отговорим на злосторниците със сила", заяви федералният полицейски комисар Даниел Родригес. Над 7500 полицаи издигнаха бариери около хотелите, където ще се състои срещата на върха. По улиците и плажовете на 600-хилядния град са разположени патрули. Бреговата ивица се охранява от катери, а достъпът до въздушното пространство над града е ограничено. Повечето училища в Мар дел Плата отмениха занятията.
Снощи аржентинската футболна легенда Диего Марадона се присъедини към други знаменитости на финансиран от Чавес частен влак от Буенос Айрес за Мар дел Плата, където ще оглави протестно шествие. "За мен е гордост да съм в този влак", заяви Марадона преди да се качи. Във влака са също роденият в Сараево режисьор Емир Кустурица и бившият кандидат за президент на Боливия Ево Моралес. Самият Чавес ще пристигне със самолет. Очаква се в Мар дел Плата да пристигнат Синди Шийхан и други близки на загинали в Ирак американски войници.
Напрежението в курорта обхвана и столицата Буенос Айрес, където тази седмица избухнаха два бунта. Правителството обвини за размириците работнически и леви организации. Основна тема на срещата на върха в Мар дел Плата, в която участват лидери на 24 страни, ще бъде създаването на работни места като ключов фактор за дългосрочния напредък на Латинска Америка. Целта на Вашингтон е да убеди страните в региона да отворят икономиките си и да насърчат инвестициите, търговията и заетостта, заяви представителят на Държавния департамент Том Шанън.
Джордж Буш пристигна в разположения на 400 км южно от Буенос Айрес курорт Мар дел Плата миналата нощ. На двудневната среща на държавни глави от 34 страни президентът Буш ще бъде изправен пред голяма съпротива на стремежа му в района да бъде установена зона за свободна търговия, отбелязва ДПА.
Над 40 000 души се очаква да участват днес в различни протестни прояви, посочва агенция Франс прес. Буш, който е един от най-непопулярните американски президенти в Латинска Америка, е придружаван от 420 агенти по сигурността, 15 от които морски пехотинци, и ще се храни с храна, специално изпратена от Вашингтон, посочва агенцията. Хиляди демонстранти се готвят да посрещнат президента и съпругата му Лора с плакати с надпис "Върви си в скъщи". Луксозният хотел, в който е настанен Буш, е на най-малко пет километра от зоните на демонстрациите. Той ще разполага с апартамент от 280 кв.м., а делегацията му ще заеме останалите 191 стаи в хотела. След срещата на високо равнище Буш трябва да пристигне на двудневно посещение в Бразилия.



Хроника