Пожар в аржентински клуб отне живота на 175 души


Полицията на Буенос Айрес арестува собственика на нощния клуб "Република Кроманьон" в аржентинската столица, където в резултат на пожар на 30 декември загинаха 175 души, поне 12 от които деца, а над 700 бяха ранени, съобщи Би Би Си. Омар Чабан, който избяга след пожара, е в ареста, но все още не са му предявени обвинения. Пожарът, определен от аржентинските власти като една от най-големите трагедии на страната, избухна по време на концерт на групата "Лос Калехерос" в клуба. Смята се, че на шоуто в навечерието на новогодишните празници са присъствали над 4000 души, оказали се затворени в подпаленото помещение, тъй като охраната заключила четири от шестте аварийни изхода на заведението.

"Те са били осъдени да влязат в капан. Това е истинско бедствие, особено при наличието на толкова много млади хора и деца вътре", заяви министърът на вътрешните работи на Аржентина Анибал Фернандес. По думите му причините за пожара все още се разследват. Според една от версиите той е започнал след първата песен или около един час преди полунощ, след като някой - зрител или член на групата, хвърлил към тавана сигнална ракета, пиратка или бенгалски огън. Таванските плоскости от пръскана пяна се запалили и останките се посипали по главите на присъстващите, повечето от които се опитали са се спасят с бягство, а неуспелите се задушили от дима.

Два дни след посрещането на новата година повече от сто души остават в критично състояние, а много от жертвите не могат да бъдат разпознати, тъй като личните им документи са изгорели. По думите на кмета на аржентинската столица Анибал Ибара трагедията нямало да се случи, ако не била алчността на собственика. Той имал право да пуска не повече от 1500 души в клуба, но освен че допуснал повече, наредил затварянето на изходите, за да не влизат хора, без да си платят.

След случилото се Аржентина посрещна 2005 г. в тридневен траур, а всички нощни заведения бяха затворени. Трагедията в "Република Кроманьон" накара наблюдателите да отбележат липсата на контрол върху мерките за сигурност в заведенията, припомняйки пожара в Парагвай от август миналата година, когато отново заради затворени врати в супермаркет загинаха близо 400 души.


Хроника