Дуалде нарече "провал" язовира Ясирета



Парагвайско-аржентинският проект за язовир Ясирета е "паметник на корупцията" и "провал", заяви в Асунсион бившият аржентински президент Едуардо Дуалде, който е в Парагвай за среща на парламентаристите от страните членки на Меркосур. Запитан за причините на своите оценки, Дуалде каза, че язовирът отдавна трябвало да бъде завършен и че похарчените за него средства позволявали да бъдат построени няколко такива съоръжения.
Проектирана да се издигне на 83 метра, язовирната конструкция бе докарана само до 76 метра и от 10 г. не може да бъде достроена, като това води до само 40-процентна използваемост на капацитета.
Договорът, по който е решено да се осъществява проекта, е сключен между Аржентина и Парагвай през 1974 г. За първи път съоръжението, което е част от електроцентрала, започва да функционира едва 7 г. по-късно, през 1981 г., но първата електрическа турбина е задвижена чак в края на 1994 г. Тогава е предвидено язовирната стена да се замрази на 76 метра само за една година, но положението е същото и до днес.



Хроника