Испански прокурори искат 9138 години затвор за аржентинец


Испански прокурори поискаха 9138 години затвор за бивш аржентински морски офицер, обвинен за престъпления срещу човечеството.

Процесът срещу Адолфо Силиньо започна в средата на януари. Той е обвинен за 30 случая на геноцид, 30 убийства, 93 случая нанасяне на телесни повреди и 255 случая на тероризъм, съобщи Би Би Си. Прокуратурата твърди, че Силиньо е извършил тези престъпления по времето на т. нар. мръсна война през 70-е и 80-е години на 20-и век, когато властта в Аржентина е в ръцете на военните.

Това е първото дело в Испания по обвинение за престъпления против човечеството, извършени извън територията на страната.

Правителството настоява обвиняемият да се признае за виновен, тъй като очаква, че в хода на делото повдигнатите обвинения ще бъдат неопровержимо доказани, коментира прокурор Долорес Делгадо по време на заключителните дебати в Националния съд в Мадрид.

Според испанските закони обвиняем не може да бъде осъден на повече от 40 години затвор, но има случаи, при които членове на ЕТА са получавали стогодишни и дори хилядогодишни присъди.

Силиньо, който в момента е на 58 години, отрича вината си. През 1997 година той доброволно пристига в Испания, за да даде показания пред съдия Балгтасар Гарсон, който разследва престъпленията, извършени от военните режими в Аржентина и Чили.

Хроника