Една година от идването на Кирчнер на власт в Аржентина


Бедността и безработицата са двата големи проблема, които още не са решени, заяви шефът на кабинета на аржентинския президент Алберто Фернандес, обобщавайки годината, през която държавният глава – левият перонист Нестор Кирчнер - е на власт. Балансът обаче е “абсолютно позитивен”, макар и да остават още доста несвършени неща, каза Фернандес. Кирчнер, който стана президент на 25 май 2003 г., има подкрепата на над 70% от аржентинците, а правителството му – на над 60%. Според Фернандес много от проблемите, които продължават да притесняват хората, включително високата престъпност, ще се решат, ако се реши въпросът с бедността и безработицата.
Статистиката сочи, че около 14,5% от активното население е без работа, а половината от 36-е милиона аржентинци са бедни. Според шефа на президентския кабинет макроикономическите показатели на Аржентина са много обнадеждаващи и правителството полага усилия подобрението да достигне и до населението. Фернандес подчерта, че първата година от мандата на президента е била година на “промяна в парадигмата на властта”. “За първи път имаме власт, която се отнася с повече внимание към хората, отколкото към политическата корпорация”, подчерта Фернандес.
Самият Кирчнер заяви в интервю, че “Аржентина още не е излязла от ада на бедността и на натиска на кредиторите по вътрешния и външния дълг”, което поражда конфронтация в страната.“Управлението в Аржентина е една неблагодарна задача. Затова винаги казвам, че се намираме в един ад. Не все пак успяхме да се качим поне две стъпъла по-високо”, каза Кирчнер.
За деня след тържествата по повод първата годишнина от поемането на властта от Кирчнер, която съвпада и с честванията на началото на войната за независимост в Аржентина, е предвидена протестна акция на безработни от северния и най-беден район на страната Пуна. Испанският свещеник Хесус Олмедо, който осъществява дейността си в този район, заяви пред агенция ЕФЕ, че двама безработни ще се разпънат сами на кръст, за да привлекат вниманието към проблемите си. “В Пуна нищо не се промени след идването на власт на Кирчнер – нищо, че казват, че той е на страната на бедните”, каза свещеникът.

Хроника