Русия подкрепя Бразилия за ООН




Русия подкрепя стремежа на Бразилия да стане постоянен
член на Съвета за сигурност на ООН, се казва в общата
декларация, която приеха на срещата си президентите на
двете страни Владимир Путин и Луис Игнасио Лула да Силва, съобщават световните агенции.
Путин и Да Силва изтъкнаха историческия характер на тази
първа визита на руски държавен глава в Бразилия и значението й за отношенията на стратегическо партньорство между двете страни. Те потвърдиха съвпадението в подходите на Русия и Бразилия към важните международни проблеми и изказаха общата заинтересованост за създаването на справедлив и демократичен ред в света, основаващ се на равенство и зачитане на интересите на всички държави. Двамата лидери се обявиха за реформа на органите на ООН и за засилване на ролята на световната организация.
По-специално те изтъкнаха необходимостта в най-скоро време да бъдат съгласувани проектите за конвенции за борбата срещу международния тероризъм и срещу ядрения тероризъм.
Руският лидер посети Бразилия на връщане от срещата на високо равнище на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, която се състоя в Сантяго, Чили.
Главни теми на разговорите между Путин и Да Силва бяха
търговските отношения и сътрудничеството в областта на
енергетиката, телекомуникациите и космическите изследвания. В края на срещата двамата президенти подписаха пакет от споразумения за развитието на двустранните връзки в тези и други области. Подписани бяхо по-специално конвенция за избягване на двойното данъчно облагане, документи за сътрудничество в Космоса, три споразумения за сътрудничество между банките на Русия и Бразилия.
В интервю за бразилски медии в навечерието на визитата Путин предложи помощта на Русия за изграждането на трета атомна електроцентрала в Бразилия, Владимир Путин покани Луис Игнасио Лула да Силва да направи официално посещение в Русия. Преди да отпътува за Москва, руският лидер спря за 5-часова частна визита и в Рио де Жанейро.





Хроника