Бандата на блондинките


Помните ли някогашния хитов сериал за дръзка и пленително сексапилна измамничка, оплитаща мъжете в мрежите си със своята невинно-изкусителна външност и ударно изпразваща банковите сметки на жертвите? Заглавието беше”Честни сини очи” и вървеше в комплект с класическата блондинска хубост на героинята. Е, умножете сюжета по шест и ще получите най-хитовата днес в Бразилия история, сътворена обаче не от киноиндустрията, а от самия живот. Който за поредн път доказва, че е най-ненадминатият сценарист.
Бразилците нямат нужда вече от теленовели. Къде по-остросюжетни, а най-вече истински емоции им сервира започналото разплитане на случая, добил популярност като „Бандата на блондинките”. Главни героини в него са шест очарователни млади жени, предимно руси или изрусени. Само една от тях е тъмнокоса. Но всичките са елегантни, фини, с добри маниери, интелигентни, говорят чужди езици, сякаш са слезли от рекламите. Как да събуди подозрения някое такова прелестно създание? Дори и да пазарува „на килограм” всякаква скъпа електроника – примерно, четири таблети наведнъж с кредитна карта...
Момичетата действали още от 2008-а по прецизно отработена технология. Обикаляли магазините за луксозни стоки в моловете на Сао Пауло. Набелязвали си жертвите – пак млади дами, светлокоси, с видимо добри доходи, пазаруващи нашироко. Изборът падал върху такава жена, с която някоя от групата да има физическа прилика. Завързвало се непринудено запознанство, стигало се почти до сприятеляване на база внезапно открити общи вкусове и интереси. След което нарочената богаташка била съпровождана от новата си красива приятелка до гаража на мола. Там й се прилагало онова, което полицията на Сао Пауло вече е кръстила „експресно отвличане”. Заплашена с оръжие, жената била набутвана в собствената си кола, взимали й се насила кредитните карти, всички документи и мобилни телефони, които преминавали в ръцете на двойничката й от бандата. След което тази двойничка на свой ред тръгвала из луксозните магазини да харчи със замах парите на жертвата, представяйки се с нейните лични документи (затова била важна и физическата прилика). Купувана била главно скъпа електроника, както и други луксозни стоки, включително маркови дрехи и аксесоари. При един от случаите е регистрирано закупуване накуп на стока на стойност над 9000 долара. Собственичката на кредитните карти пък междувременно била разкарвана със собствената си кола часове наред из градския трафик от други двама членове на престъпната компания. Накрая, когато операцията по изпразване на сметките й чрез покупки приключвала, я пускали по живо, по здраво.
Често в епизода на „експресното отвличане” участвал и мъж, за когото полицията смята, че бил единственият в бандата. Ролята му била предимно да сплашва жертвата, за да мирува тя в колата. Обикновено при автомобилните кръгчета из града той бил и шофьорът. Разследващите още не са категорични за ролята му в бандата. Някои го смятат за основният координатор. Но шефът на отдела за борба с отвличанията в полицията на Сао Пауло Жоаким Диас Алвес, който е натрупал 31-годишен стаж в тази сфера, е на друго мнение. Пред Би Би Си той изразява убеденост, че цялата схема си е чисто женско ноу-хау и всички операции са били направлявани от самите блондинки. Диас Алвес дори смята, че това е първата банда в Бразилия под изцяло женско ръководство – от стратегията до изпълнението. Русокоските дори се били сетили всеки път да се разделят на две бойни единици – едната група осъществявала отвличането, а другата, която жертвата изобщо не виждала, се заемала с пазаруването. Така пострадалите можели да свидетелстват в полицията само срещу онези, които ги подмамвали в мола и с които се возели в колата си.
В крайна сметка все пак именно натрупаните свидетелски показания от страна на над 50-е пострадали от ударите на блондинките довели и до първите арести на заподозрените. Пробивът започва със задържането на 9 март в южния бразилски град Куритиба на 25-годишната Карина Жеремаис Вендрамини – нежна, грациозна, руса, служителка във фирма за телемаркетинг, щастливо омъжена, майка на 2-годишна дъщеричка. Част от преживелите ужилването на блондинките я разпознават като момичето, което ги изкушило да се сближат в мола и ги съпроводило до гаража или пък което се возело с тях при обиколките с автомобила. Диас Алвес уверява, че хубавицата водела двойнствен живот. Три пъти в седмицата казвала на мъжа си, че отива на гости при родителите си в Сао Пауло, взимала самолета, а при кацането се впускала в поредното престъпно приключение.
Карина има в ранната си младост един арест по обвинение в кражба, но е осъдена условно и след това напуска Бразилия. Заминава за Нова Зеландия, където живее известно време. Именно там се запознава с настоящия си мъж, който е бразилец като нея. Двамата решават да се върнат в страната си, женят се, ражда им се дете...
Мъжът на Карина в момента залива бразилските медии с възмугените си уверения, че полицията е сгрешила за съпругата му, която нямала нищо общо с бандата. Той се кълне, че жена му не би могла да се занимава с такива тъмни дела без се издаде пред него. Отрича тя да е пътувала толкова често до Сао Пауло. И е категоричен, че свидетелите бъркат Карина с родната й сестра – с авантюристката Ванеса, чийто начин на живот самата Карина никак не харесвала. Безспорен факт е, че двете момичета наистина поразително си приличат. Впрочем, самата Ванеса също е записана от полицията като една от шестте заподозрени за участие в бандата блондинки. Но засега тя е неуловима – още я издирват.
Затова пък десетина дни след Карина в Сао Пауло са арестувани други двама членове на групата, смятани за ключови – единствената брюнетка Моник Ауоки Касиота и нейният съпруг Вагнер де Оливейра Гонсалвес. Моник е била близка приятелка на Ванеса Жеремаис Вендрамини и в показанията си твърди, че е действала в комбина именно с нея. А сестрата на Ванеса – Карина, била извън играта. „Никога не съм я понасяла, тя просто не участваше”, казва Моник за Карина. Но следователите още не бързат да й вярват преди да е приключило цялостното разследване.
Съпругът на Моник – Вагнер де Оливейра Гонсалвес, пък е онзи въпросен мъж, когото част от полицаите смятат за главен координатор на бандата, а според друга част той просто е бил момче за всичко под чехъла на русите мадами и собствената си мургава половинка. Но и покрай неговото идентифициране има известен конфуз. Ченгетата първо арестували един друг Вагнер с фамилия Дантас да Силва. Той пък е женен от 6 години за друга руса активистка на бандата – Лилмара Валезин, която в социалните мрежи се представяла като Силмара Лан. Двамата с нейния Вагнер имат и две деца. Но когато арестували мъжа й и когато чула по новините, че започва разплитане на случая с моловите ужилвания, изрусената Лилмара-Силмара изчезнала от семейния дом и се покрила вдън земя. Полицията бързо установила, че нейният Вагнер е друг Вагнер, защото никой от свидетелите не го разпознал. И го пуснала. Но от жена му вече нямало и следа. Впрочем, той бил арестуван, защото при рутинна проверка на колата му вътре открили три различни лични карти на името на жена му, издадени сътоветно през 2001 г., през юни 2002 г. и през декември 2002 г. Всичките били валидни. Вагнер Дантас са Силва уверява, че неговата Лилмара-Силмара е напълно невинна и е избягала, само защото се уплашила от новините. Той обещава на полицията да я открие и да я убеди да се предаде, за да се разкрие цялата истина. А измисленото от нея име Силмара Лан, с което тя замества рожденото си Лилмара Валезин при контактите в интернет, съпругът й обяснява с това, че в социалните мрежи „всички така правят”. Впрочем, всички заподозрени по блондинския скандал са били и приятелки тъкмо в социалните мрежи.
Все пак полицията успява да хване в Сао Пауло истинския Вагнер заедно с благоверната му Моник. Бразилските медии в захлас повтарят, че двамата се обръщали един към друг с „Бони” и „Клайд” – досущ героите от американския гангстерски епос от 30-е, филмиран нееднократно от Холивуд. На всички снимки от задържането им този Вагнер старателно си крие лицето от обективите, докато Моник позира с горда осанка.
Наред с всички изброени дотук имена в сюжета са забъркани и още две колоритни блондинки – Франсиели Апаресида П. де Сантос и Присила Амарал. Данните в интернет за тях са съвсем оскъдни. Но общественият интерес към този „риалити сериал” е толкова силен, че е неизбежно в най-скоро време да изплуват всякакви подробности и за тези две момичета, които също в момента са в нелегалност. Теленовелата продължава...


Хроника