Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно


Къдринка Къдринова

Ежегодно блокадата на Куба, наложена й от САЩ, нанася на острова щети за 1 милиард и 700 милиона долара, съобщи новият кубински посланик у нас Херардо Суарес Алварес на първата си пресконференция в София на 25 октомври 2005 г. Общо от обявяването й преди 45 г. блокадата е причинила загуби за 80 милиарда долара. Особено драстично са се засилили хуманитарните последствия след обявяването на т.нар. “План за помощ на свободна Куба” на американския президент Джордж Буш, напомни посланик Суарес Алварес. Планът ограничава правата на кубинците, живеещи в САЩ да посещават семействата си на острова /вече им се позволява да го правят само веднъж на 3 г./ и да им изпращат финансова помощ.
На пресконференцията, посветена на предстоящото, 14-то поред, гласуване в ООН против блокадата на Куба, бе подчертано, че от нея са ощетени и трети страни, за чиито бизнес отношения с острова от североамериканска страна се създават все нови и нови пречки. При досегашните гласувания в ООН подкрепата за категоричната позиция на Куба за премахване на блокадата непрекъснато расте. През 1992 г. “за” са гласували 59 страни, а през 2004 г. – вече 179, включително и България, както и всички членки на Европейския съюз
15-ата Ибероамериканска конференция, състояла се наскоро в испанския град Саламанка с участието на 19 страни, категорично осъди блокадата на Куба, припомни още посланик Суарес Алварес. Там бе отправен също призив на венесуелското правосъдие да бъде предаден задържаният в САЩ международен терорист Луис Посада, виновен за атентат над кубински пътнически самолет, излетял от Каракас, в който са убити 73-а души.
Посланикът на Куба призова българските медии да разчупят информационната блокада около острова и да разгласят фактите за тежкия и антихуманен ефект от незаконната блокада.




Контакти с България