ЕДИН ПОГРОМ В БУЕНОС АЙРЕС


Под това заглавие в две кина на аржентинската столица -„Космос” и „Малба сине” – се прожектира един филм на режисьора Херман Шваркбарт. В него се разказва за едно далечно събитие, потънало в забрава и мълчание – преследването и убийството на аржентински евреи през 1919 година.
В началото на ХХ век в Аржентина пристигат много евреи от Европа, за да избягат от разрухага и преследванията в Стария континент. В 1919 година ненадейно при един работнически конфликт, известен като „Трагичната седмица”, в Единадесети квартал на Буенос Айрес започнал „Лов на руснака”, както били наричани по онова време евреите. Извършителите и подбудителите на това престъпно деяние останали неизвестни и ненаказани и до днес.
Филмът тръгва от въпросите на самия режисьор, чийто дядо бил сред новопристигналите европейски евреи. Авторът се мъчи да проучи причините и последствията на този ранен погром, предшествал Холокоста на европейските евреи по време на Втората световна война.
Шваркбарт се старае да разбере истината за този погром, броя и личността на неговите жертви и идеологическите различия и борби в самата еврейска общност в онези все по-далечни времена.
Аржентина на няколко пъти бе привлекателен център за европейските евреи. Още в началото на века в някои слабо заселени райони на огромната страна съществували проекти за осъществяване на ционистката мечта – заселването на хиляди евреи и създаването на еврейска минидържава – предшественик на Израел. След Първата и особено след Втората световна война в Аржентина се стичат много бежанци от Европа. Но по същото време с тайното съдействие на Ватикана Аржентина става убежище и за хиляди нацистки величия, радушно приемани от диктатора Перон, който не криел симатиите си към нацистите. Не били малко и пришълците араби в многонационалната страна. По онова време Аржентина имала около 300 хиляди евреи, което я поставяло на първо място в Латинска Америка и на едно от първите места в света по брой на еврейското население.
Преди около четвърт век в два поредни атентата – против еврейската общност и против израелското посолство – загинаха над сто евреи. Никой досега не е поел отговорността за атентатите, въпреки обявените от аржентинското правителство значителни парични награди. В същото време евреите бяха и сред най-активните борци – и съответно жертви - против военната диктатура, което вся сред сънародниците им страх за живота им и даде стимул за една значителна емиграция в Израел. Днес броят на евреите в Аржентина значително намаля, за сметка на броя им в еврейската държава.
Филмът „Един еврейски погром в Буенос Айрес” е поканен на фестивала на еврейското кино в Ню Йорк, планиран да се състои от 9 до 24 януари 2008 година.

Авторски анализи