Аржентинците честват 200 години независимост


Аржентина навършва двеста години. Празникът и размисълът вървят ръка за ръка. Чрез тези редове искаме да направим съпричастни към нашите тържества всички народи по света, да споделим с тях нашата действителност, за да направим анализ на съвременна Аржентина, на мястото й в света, да определим приоритетите и целите си.
Нека читателят ни позволи да се върнем към далечния 25 май на 1810 година и да си спомним онези събития. В Буенос Айрес, тогава столица на Вицекралство Рио де ла Плата, революционерите решават да отхвърлят колониалната власт на испанците и да съставят първото независимо правителство. Този предизвикателен спрямо колониалния режим акт е само началото на пътя към извоюване на независимостта, за да се стигне по-късно, след десетгодишни битки по военните полета на южноамериканския континент, до разгрома на испанските войски и до окончателната победа. Именно на тези патриоти и герои, основали нашана нация, отдаваме почит сега.
Какво е състоянието на Арженина днес, при честването на 200-годишния юбилей? Кои са приоритетите й в средносрочен план? Възстановената след почти три десетилетия демокрация политическа система е реалност, която е доказала многократно своята зрялост. Уважението към човешките права получи нов импулс след премахването на законите за помилването и след възобновяването на съдебните процеси за престъпления спрямо човечеството срещу цивилни и военни лица*.
В периода след 2003 г. аржентинската икономика отбеляза своя най-висок от 1810 г. ръст. Изключително високият годишен растеж и положителното салдо на търговския баланс улесниха обслужването на чуждестранни дългове чрез национални ресурси. В последните седем години държавното образование и здравеопазването получиха вниманието, което заслужават, и отново придобиха статута на основни институции за интеграция в обществото. Бяха им отделени бюджети, които утроиха дела им в държавните разходи.
Държавата възвърна водещата си роля в областта на научно-развойната дейност, както и при определяне на високи възнаграждения на преподавателите и изследователите в системата на държавните университети, където в различни години от миналия век се формираха и получиха образованието си петимата аржентински носители на Нобелова награда.
Друг приоритет на правителството на Кристина Фернандес де Киршнер е борбата с бедността. За тази цел спрямо фирми и компании се провежда политика на насърчаване на назначаването на служители и работниц Прилагат се също универсални мерки в сферата на социалните дейности за закрила на децата.
Ние, аржентинците, сме продукт от симбиозата на различни култури. Съжителството и интеграцията на имигрантите от целия свят са нашето историческо своеобразие, то е неизменна част от живота ни. Въпреки тежката глобална икономическа криза изпълняваме програмата „Голяма Родина”, която прилага модерно законодателство и урежда статута на чуждестранните работници.
Уважението към международното право е друг наш приоритет. Мултилатерализмът е най-ефикасният инструмент за постигане на мир и сигурност, за борба с бедността, болестите, наркопрестъпленията и екологичната катастрофа.
Защитата на човешките права е държавна политика, която засилва националната ни идентичност и ръководната роля на Аржентина в международен план.
Участваме активно в търговските процеси в рамките на най-голямото обениение на държави в Южна Америка – МЕРКОСУР, и поддържаме необходимостта от по-засиленото му институционализиране. Даваме политически стимул за определянето на Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР) като ексклузивно място за участие на страните от региона за поддържането на мира и демокрацията. Освен това участваме активно и в групата на Г-20.
Претенциите на Аржентина спрямо британското правителство по отношение на суверенитета на Малвинските острови имат официалната подкрепа от ООН и са в унисон с мнението на аржентинския народ по въпроса. Това е един от стълбовете на нашата външна политика.
Аржентина има неуредени дългове от далечни времена и признава, че те са знак колко дълго е било отлагано спазването на правата на обширни сектори от нашето общество. Изпълняването на поетите ангажименти към чужди страни също е приоритет в политиката на аржентинското правителство.
Нашата страна навършва днес 200 години и ние каним и останалите народи по света да се присъединят към нашия празник, за да споделим с тяй най-доброто от нашия народ, от нашата култура и от нашата история.
............................................
*Авторът има предвид престъпления, извършени по време на военната диктатура в Аржентина между 1976 и 1983 г.- бел. ред.

Авторски анализи