Лула - глобален шампион в борбата с глада


Когато за първи път стана президент на Бразилия в началото на 2003-а, Инасио Лула да Силва се зарече, че ще осигури “закуска, обяд и вечеря за всеки бразилец”. В края на втория си мандат той получи и официален сетрификат, че не само го е постигнал у дома си, но е тръгнал да освобождава от глада и други народи. Световната програма за прехрана на ООН отличи Лула като “Глобален шампион в борбата с глада”. Според директорката на програмата Жозет Шийран бразилският водач е “поставил на най-високо ниво в международния дневен ред нуждите на бедните, недохранените и гладуващите”.
Специалният медал беше връчен на Лула при откриването в столицата Бразилия на срещата “Диалог Бразилия-Африка по сигурността в прехраната”. ООН алармира, че всеки шести жител на планетата гладува. Агенцията на ООН за прехрана и селско стопанство (ФАО) предупреждава, че ако не се разширят площите за посеви, до 2050 г. нови 370 милиона души ще се присъединят към армията на гладуващите. Заслуга на Лула е, че той провежда аграрна реформа именно с оглед на тези нужди и осигурява помощи за най-недохранените като част от програмата “Нулев глад”.
Сп. “Тайм” наскоро включи бразилския президент сред десетте най-влиятелни личности на планетата. Като негово постижение бе отчетен фактът, че именно благодарение на политиката му Бразилия е сред най-слабо пострадалите от световната криза.
Популярността на Лула у дома му продължава да бие всички рекорди. Но той няма право на трети мандат. Избрал си е за наследничка своята най-близка съратничка – дъщерята на българин и бразилка Дилма Русеф, която ще се състезава за президентския пост с ексгубернатора на Сао Пауло Жозе Сера.

Известни личности