Подобрената версия на цар Мидас


Криза ли? Тя е за дребните риби. Едрите стават още по-едри. За последната тъй кризисна за световната икономика година милиардерите в света са станали с 1,5 пъти повече, сочат данни на “Форбс”.
Шампион по ударно напомпване на личното състояние е бразилецът Айке (в оригинал името се изписва като Eike, но се чете Айке) Батиста. За 12 месеца той увеличава богатството си с 19,5 млрд. долара и достига от 7,5 до 27 млрд. долара. Така в списъка на богаташите, изготвян ежегодно от “Форбс”, скача от 61-о на 8-о място.
Вярно, че и бразилската икономика като цяло е призната за най-малко пострадалата от кризата, а по темпове и мащаби на нарастване тя продължава да е сред най-перспективните в света. Така че, очевидно, за личния успех на Батиста принос има и благоприятната икономическа среда. Но решаващ все пак е неговият авантюристичен дух – стимулатор за пробиви в бизнеса и провокатор на апетитни за публиката епизоди от личния живот. Способността му да гледа на битието като на приключение го прави и една от най-колоритните публични личности в Бразилия.
Айке Фуркен Батиста е роден на 3 ноември 1956 г. в семейството на бразилския предприемач Елиезер Батиста, който става министър на мините и енергетиката в правителството на Жоао Гуларт – президент-реформатор, избран през 1961 г. и свален с военен преврат през 1964 г.
Майката на Айке е родом от Германия и той живее там с нея от 12 до 23-годишна възраст. Следва 3 години инженерство в Аахен, но не завършва – става му скучно. За кратко се препитава с продаване на осигуровки от врата на врата, но бързо проявява търговски нюх и се ориентира към търговия със стратегически продукти като диаманти с европейски и африкански партньори. Усетил интереса на европейците към богатствата на амазонската джунгла, фокусира вниманието си върху добива и продажбата на ценни кожи и злато оттам. Първият му голям удар, който полага и основите на днешното му богатство, е купуването на златна мина в Амазония. Парите за основната вноска по покупката – 500 000 долара, заема от двама евреи бижутери. Само след година мината вече му донася печалба от 6 млн. долара. Тогава се ражда и прозвището му “Докосването на Мидас” – алюзия с легендата за цар Мидас, който превръща всичко докоснато в злато.
Айке всъщност е подобрената версия на приказния цар. Защото не просто постоянно разширява бизнеса си, но го прави с артистичен замах, сякаш играейки си с правилата на “сериозните” предприемачи, гледайки на всяко ново начинание като на приключение. Естествено, таза неизбежно си спечелва етикета “авантюрист”. Но на него не му пука. Настъпва и в минното дело, и в петролодобива, и в енергетиката, и в металургията, и в строителството, и в хотелиерството, и в ресторантьорството, и в корабостроенето. Последната сфера е именно онази, която му донася скока от 19,5 млрд. долара за една година. Просто, щом през 2007 г. бразилската държавна петролна компания Petrobras открива внушително нефтено находище в океанските води край Бразилия, Айке Батиста веднага усеща, че идва великото време на корабостроителите. И се засилва да пробива и в този бранш. Не бърка, разбира се. В Бразилия в момента е хит производството на кораби, платформи и съоръжения за добив на суров петрол. Въпросното находище е на 7 км под океанското дъно.
Днес Айке Батиста е собственик на 9 компании – EBX, MMX, OGX, LLX, MPX, MD.X, Pink Fleet, Hotel Gloria, Mr. Lam. Последните три са в сферата на недвижимите имоти, хотелиерството и ресторантьорството (Mr. Lam е най-изисканият в Рио де Жанейро ресторант за китайска храна). А останалите... Те обхващат другите изброени вече области на бизнес-интересите на Айке. Но забелязвате ли, че абревиатурите на всички завършват на Х? Нищо случайно, разбира се! За Айке знакът Х е ключов – той символизира постоянното умножаване на богатството. Тоест – всяка поредна компания, завършваща на Х, просто е “обречена” да умножи след себе си още някоя следваща. Пари при пари отиват...
Е, и Айке знае как да им помогне да се ориентират. Известен е и с тесните си връзки в политическите среди, чийто “гръб” винаги помага на предприемачите. Той спонсорира с 400 000 реала (10 бразилски реала са равни на 8 български лева) избирането на сенатора Делсидио Амарал от щата Мато Гросо до Сул. Най-големият индивидуаен дарител е и за кампанията на Валдес Гоес, губернатор на щата Амапа, за чиято победа дава 200 000 реала. Също е с най-голям личен принос за преизбирането на президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, в чиято кампания през 2006 г. налива 1 милион реала. Отделно дава още 1 милион реала за реализацията на филма “Лула, синът на Бразилия”. Подпомага с 10 милиона реала и Бразилския олимпийски комитет.
Айке Батиста е много запален по спорта – особено по футбола и ветроходството. Лично участва в престижни регати. Отличната физическа форма, която поддържа с активно спортуване, съчетана с чара на банковите му сметки, го прави неустоим за жените.
Милиардерът има един разтрогнат брак зад гърба си. И то какъв! Историята е като за латиносериал. През 1991 г. все още разпалващият вкуса си към големите пари Айке е сгоден за светската хубавица Патрисия Леал. Една седмица преди сватбата обаче той я зарязва със скандал и въпреки гнева на родителите си се жени за секс-бомбата Лума ди Оливейра – моделка на “Плейбой” и сексуален блян на всички бразилски мъже през 80-те. Малко по-късно отхвърлената Патрисия пък се омъжва за бившето гадже на Лума – Антенор Майринк Вейжа...
По онова време бизнес-фортуната все още е въздържана към Айке и той става известен най-вече като “мъжа на Лума”. Двамата живеят заедно 13 години. Раждат им се двама синове – Тор и Олин. Бракът е скрепен и със съвместни фирми на съпрузите. Но нито бракът е успешен, нито фирмите. Именно покрай Лума Айке преживява и някои от най-сериозните си провали в бизнеса. Връзката логично се разпада. Което не пречи на Лума през 2008-а да се развихри като кралица на карнавала в Рио...
Айке бързо я замества с 23 години по-младата от него ослепителна Флавия Сампайо – и тя бивша моделка, макар и от по-целомъдрените. Днес израслата покрай мъжа на мечтите си Флавия вече е успешна млада адвокатка и собственичка на собствен бизнес (школа за поведение в обществото и клиника за пластична хиургия) в Рио. Гордо признава за силикона в гърдите си, който обаче явно не й пречи да се забавлява с участия в състезания за женски бокс. Хубавицата напоследък зачестява с интервютата си в пресата, в които откровеничи как плановете й са да се омъжи за Айке и да му народи деца. Последните слухове за двойката обаче са, че те вече са “само приятели”...
Айке не гори от желание да споделя милиардите си с нигоко. Дори и с държавата. Разследван е по подозрение в укриване на данъци, но необходимите доказателства така и не са събрани.
През 2006-а преживява неприятни моменти, причинени от президента на Боливия Ево Моралес. Компания на бразилския милиардер, разположена на боливийска територия, е подгонена за нарушаване на местните закони. Айке успява да тушира скандала и обяснява на публиката, че всичко било, само защото боливийските му делови партньори са политически противници на Ево Моралес.
Батиста не се бои от шумни разправии, но естествено предпочита името му да се свързва с по-позитивни теми – и точно на тази стратегия е посветена неговата “Визия 360 градуса”. Така той сам нарича своя разгърнат подход към всякакви актуални днес на глобално ниво въпроси – опазването на тропическите гори, възобновяемите енергийни източници, вниманието и подкрепата за социалните програми. Айке финансира екологични проекти, изгражда слънчеви електроцентрали, разработва стратегии за устойчиво развитие на обществото. Към всичко това добавя и своите неизменни правила за поведение в бизнеса и в живота – мисли нестандартно, рискувай, не тъпчи на едно място, гледай надалеч.
Къде се стига с такива рецепти личи по ред 8 в списъка на “Форбс”.

Известни личности