Пилот ветеран на 94 г.е доайен на българите в Чили


България удостои с почетен медал “Иван Вазов” 94-годишния Добри Добрев, който е най-възрастният българин в далечно Чили. Медалът и почетната грамота бяха връчени на ветерана от българския посланик в Сантяго Валери Йотов на тържество в южния град Осорно, където живее Добрев. Отличието се дава за заслугите му в “популяризирането на положителния образ на България, за сплотяване на българската общност и развитие на отношенията между двете страни”, както и по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на България.
Добри Добрев, който е пилот по професия и е бил дългогодишен президент на авиоклуба в Осорно, благодари за наградата. Според него тя доказва, че отечеството не е забравило българите в далечно Чили. Той благодари също и на втората си родина Чили за гостоприемството и възможностите за професионално и персонално развитие. На церемонията присъстваха и началниците на местната пожарна команда, в която Добрев е работил дълги години като доброволец.
Роденият на 4 април 1914 г. в Плевен Добри Добрев е завършил Авиационното училище в Долна Митрополия. През 1949 г. емигрира в Чили и се установява в град Осорно, където работи като инструктор-пилот в авиационния клуб на града. По късно е пилот и инструктор в чилийските ВВС. Преподава в катедрата по селскостопанско машиностроене в университета в Осорно. През 1973 г. на международно състезание във Варна получава престижната международна диплома за летец “Пол Тисандие”. През 2005 г. е удостоен с медал “Почетен кръст на авиацията на Чили” и с медал за 55-годишна дейност като пожарникар-доброволец. Член е на Ротари клуб, Олимпийски клуб, Търговско-индустриалната камара на Осорно. Добрев е женен за чилийската гражданка от немски произход Мария Хот, имат две дъщери - Катя и Валеска. Синът им Иван Добрев, също авиатор, загива едва 25-годишен при инцидент по време на авиационно шоу през 1978 г.



Контакти с България