Българо-чилийски връзки и българско посолство в Чили - към декември 2008 г.


На 4 юли 2007 г. Н. пр. г-н Валери Йотов – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чили, връчи акридитивните си писма на президента на страната г-жа Мишел Бачелет
Н. пр. г-н Валери Йотов е роден на 9 март 1959 г. в София. Завършва Университета за национално и световно стопанство с магистърска степен по международни отношения. Следдипломна квалификация за дипломати от Централна и Източна Европа в университета в Лийдс, в Института за публична администрация в Париж, в Института за правни науки в Лондон (европейска интеграция) и в Международния институт за административни науки в Люксембург (европейски институции и съдопроизводство). Професионалната му кариера започва през 1985 г. Аташе в посолството на Република България в Конакри, Гвинея (1986–1989). Трети секретар в отдел „Държавен протокол“ (1989–1992), втори секретар в отдела за международна икономическа политика (1992–1996), втори секретар в отдела по европейска интеграция на Министерството на външните работи (1996–1997). Първи секретар в Представителството на България при Европейската общност, Брюксел (1997–2000). Първи секретар в отдела за страните – членки на ЕС (2000–2001), съветник, оглавява отдела за човешки права в Дирекция „Права на човека и международни хуманитарни организации“ (2001–2002) – МВнР. Съветник в Представителството на България в ООН, Ню Йорк (2002–2003). Оглавява отдела за ООН, Дирекция за ООН (2004), директор на Дирекция „Америка“ (2004–2007) – МВнР.
Владее френски, английски, руски и испански
Женен, има двама синове.

* * *

Малко известно е, че Чили има най-стабилната и динамично развиваща се икономика в Латинска Америка, с най-високия брутен вътрешен продукт на глава от населението на континента – 12 хил. долара, и е на трето място по обем на привлечени чуждестранни инвестиции. Чили е сред първите 20 страни с най-ниска корупция в света, с най-голяма сигурност за чуждите инвестиции, с най-ниска престъпност. Чили и Мексико са единствените страни от Латинска Америка, които имат споразумения за свободна търговия и асоцииране с ЕС. Страната е поканена за членство в ОИСР и се надява през 2008 г. това да стане факт.
България е най-големият търговски партньор на Чили в Югоизточна Европа със стокообмен, който през 2006 г. надмина 400 млн. долара. Перспективите за развитие на двустранните отношения са много добри в светлината на посещението на президента Георги Първанов и министъра на външните работи Соломон Паси в Чили през януари 2005 г. Предстои регистриране на Чилийско-българска търговска камара, Българската търговско-промишлена палата връчи проект на споразумение за сътрудничество с Търговската камара на Сантяго. България би могла да бъде своеобразна «врата» за чилийските стоки и инвестиции в региона с подписаните споразумения за свободна търговия със съседните нам страни. Чили има огромен потенциал за износ на мед (метал), вино, сьомга и морски продукти, телешко месо, дървен материал, авокадо, пресни плодове и зеленчуци, а България освен стругове, касови апарати, козметични и химически продукти и пластмаси може да изнася за Чили конфекция, обувки, някои консерви и хранителни стоки.
Чили и България осъществяват отлично сътрудничество в ООН и другите международни организации. Двете страни взаимно подкрепиха кандидатурите си за Съвета за сигурност и за Икономическия и социален съвет на ООН.
Предстои откриване на нова сграда на българското посолство в чилийската столица.
Между България и Чили има безвизов режим за притежателите на всички видове паспорти, което е голямо улеснение за бизнес контактите и туризма. Чили има уникални природни дадености и добре развита туристическа инфраструктура. Нашите две страни са либерализирали достъпа до пазара на туристически услуги и българските туроператори следва да се възползват от това. В Чили с благодарност се оценява приемането от България на политически емигранти по време на военната диктатура след септември 1973 г.
В областта на културата и образованието посолството ни ще работи за подписването на спогодба за сътрудничество за по-добро опознаване на културно-историческото ни наследство и на възможностите за образование в България, за участие на наши артисти, художници и изпълнители в прояви от международен характер в Чили като театралния фестивал «Сантяго а мил» през януари 2009 г., международния фестивал на песента в тихоокеанския курорт Виня дел Мар през февруари 2008 г. и 2009 г. и др.
Поддържаме връзки с малката, но сплотена българска общност в Чили. Инициативата за прием в посолството за българите и техните семейства, както и за чилийци, работили и живели в България, се прие с голям ентусиазъм и се превърна във вълнуваща среща на поколенията. За съжаление най-възрастният българин – пилотът-инструктор от ВВС на Чили Добри Добрев, не можа да присъства поради напредналата си възраст – 93 години- и отдалечеността на град Осорно, в който живее – на 1000 км. на юг от Сантяго. Той е носител на най-високи чилийски отличия.
Заслужава внимание и една важна инциатива на Асоциацията на съпругите на членовете на дипломатическия корпус в Сантяго – годишният галаконцерт, приходите от който се използват за благотворителни цели. Тази година той се проведе на 29 септември в хотел «Шератон» в чилийската столица и събра близо 500 представители на икономическия и политическия елит на Чили и над 40 хил. долара за благотворителни цели. Асоциацията съществува повече от 40 години и има договори за подпомагане на социални заведения и социално слаби семейства в Чили.
Посолството поддържа традиционни контакти с директорката на “Ревиста Сосиедад Дипломатика” (чилийския аналог на списание гБългарски дипломатически преглед”) г-жа Елизабет Канауат, с която подготвяме специално издание през 2008 г., посветено на България и на националния празник 3 март.
Консулското обслужване и защитата на правата и интересите на българите в чужбина са важен приоритет на българската държава и на Министерството на външните работи, респективно на дипломатическите ни представителства. Наш дълг е да съхраним и предадем на следващите поколения безсмъртния български дух и уникалната ни културна идентичност. За тази голяма кауза България се нуждаe от всички нас.


Контакти с България