Сестри за милиони


Красиви, дръзки, богати, много богати, най-богати... Сестрите Естер и Алисия Копловиц от години са във фокуса не само на светските хроники в Испания, но и на бизнес-новините. Ту по-малката – Алисия, ту по-голямата – Естер, блесват в челото на класациите за най-заможна испанка. Последните засега дават предимство все пак на каката. Естер, която задържа под свой контрол бащиното наследство - строителния гигант FCC (Fomento de Construcciones y Contratas), днес разполага с 38,4% от акциите му, което се изчислява на около 2,9 млрд. евро. За самостоятелния бизнес на по-малката Алисия пък се твърди, че й е донесъл 2,3 млрд. евро. Има обаче източници, според които Алисия е шампионката – с около 3 млрд. евро печалба. Където и да е истината, безспорното е, че фамилията на най-богатата испанка днес е Копловиц.
Всичко тръгва навремето от бащата на атрактивните сестри – немския евреин от Горна Силезия Ернст Копловиц Стейнебрг, който през 30-те години заминава за Испания, за да се спаси от гоненията на нацистите в родината си. На новото място, където започват да го наричат Ернесто, той първо се захваща с търговия с битови електроуреди, но избухналата Испанска гражданска война го кара да се изнесе във Франция. Когато нацистките танкове тръгват към Париж, Ернст Копловиц отново се връща в Испания и отново става Ернесто. Годините на Втората световна война не са от най-лесните за него, но той не се предава. Успява да се уреди на административна работа в представителството на немската AEG за Испания. След края на войната обаче големите немски фирми отиват “курбан” за победителите – и испанският филиал на AEG е глътнат от местната Централна банка.
По онова време за Ернесто по-важното е друго – той се влюбва в очарователната Исабел Аморес Ерера, служителка в Средиземноморската банка. Двамата заживяват заедно без брак, дори си раждат син и дъщеря – доста необичайно за онова време.
Амбициите на Ернесто обаче са с по-голям размах. Той усърдно разширява познанствата и контактите си във влиятелните среди в Испания. Така попада на дъщерята на кубинска аристократическа фамилия Естер Ромеро де Хосеу и Арментерос. Следва годеж и сватба през 1949 г. През 1950 г. се ражда първата дъщеря от този брак – Естер, а две години по-късно и втората – Алисия. През същата 1952 г. татко Ернесто купува фирма, наречена “Строежи и ремонти”, която преименува в “Строежи и договори” (Construcciones y Contratas). От нея по-късно ще произлезе днешният гигант FCC. Ернесто предвидливо слага в управителния съвет на фирмата представители най-разнообразни среди – граф, зам.-държавен секретар по обществените поръчки, директор на Института за чуждестранна валута, син на военен-републиканец. Основният бизнес на Construcciones y Contratas, по-известна като Conycon, е саниране на обществените сгради и почистване на канализацията по договор с общината. Казват, че по онова време служители на Ернесто нощем тайно крадяли медта по водните съоръжения, а денем я връщали на мястото й, представяйки това пред общината като ремонтни дейности и получавайки от нея пари.
Когато през 1962 г. Ернесто умира след падане от кон, той оставя след себе си процъфтяващ бизнес. Делата му са поети от близкия негов приятел Рамон Аресес, президент на веригата магазини “Корте Инглес”. Аресес се грижи и за семейството на приятеля си Ернесто, като с особено внимание обгражда дъщерите му Естер и Алисия. Благодарение на него момичетата получават отлично образование, израстват самоуверени, амбициозни и начетени.
По-малката – Алисия, е едва 15-годишна, когато се влюбва. На младежки купон тя се запознава с Алберто Кортина – син на бивш външен министър от правителството на Франко. Годината е 1967-ма и въпреки хипарската сексуална революция в САЩ, във франкисjко-католическа Испания нравите още са строги. За да се среща с любимия, Алисия поставя условие с тях винаги да идва и по-голамата й сестра Естер. За да не скучае Естер, Алберто започва да взима със себе си и своя братовчед, който също се казва Алберто, само фамилията му е различна – Алкосер. Работата в края на краищата свършва с две сватби. Двамата Албертовци се женят за двете сестри Копловиц и практически поемат техните дялове в семейния бизнес и във фирмата Conycon, наглеждани дотогава от грижовния настойник Рамон Аресес. Самият Аресес дава мощен импулс на младите зетьове като възлага на Conycon строителството на своите магазини “Корте Инглес”. Възходът на Албертовците, както всички ги наричат, е зашеметяващ. В средата на 80-те оглавяваната от тях група Conycon е една от най-големите и бързоразвиващи се в страната. Братовчедите са и водещи акционери на Сарагоската банка, а заедно с арабски капитали се канят да закупят и Централната банка. Бизнесът ги обсебва, богатството и леснодостъпните изкушения ги разглезват, а жените им, всяка от които ражда по три деца (Естер – три дъщери, Алисия – трима сина) остават дълбоко в сянката им, заети само със семейни задължения.
Със сигурност обаче не това е мечтата на двете красиви и амбициозни сестри. В браковете и на двете расте напрежение, докато се стига и до катализатора – мъжът на Алисия, Алберто Кортина, е засечен от папараци да излиза от виенски хотел заедно със звездата от светските колонки Марта Чавари, правнучка на граф Де Романонес и млада съпруга на маркиз Де Кубас. Веднага, щом се уверява, че всичко е истина, Алисия завежда дело за развод. Адвокат й е Ана де Паласиос, която по-късно ще стане министър на външните работи в един от кабинетите на бившия испански премиер Хосе Мария Аснар.
Разводът приковава вниманието на цяла Испания към сестрите Копловиц, още повече, че много скоро след това и Естер се развежда със своя Алберто. Двете бляскави, решителни и вече свободни жени навлизат със завидно самочувствие в обществения живот и в големия бизнес, подхващайки наследствената фирма, която преименуват от Conycon във FCC (Fomento de Conctrucciones y Contratas). Всяка тяхна крачка се следи с огромен интерес, особено от страна на женската аудитория на светските издания, за която те са олицетворение на женския реванш и живо въплъщение на приказката за вярната сестринска обич.
Затова истински шок предизвиква обявеното през 1998 г. излизане на Алисия Копловиц от FCC. Естер изкупува 28-те процента на сестра си по много висока тарифа – срещу 871 млн. евро. И това още тогава превръща Алисия в най-богатата испанка. Не е много ясно дали е имало пряк сблъсък на концепции за развитието на фирмата между двете, дали в основата е обикновено женско скарване или пък трябва да се вярва на онова, което самата Алисия твърди за решението си да скъса “пъпната връв” със семейната фирма и да се еманципира: “Омъжих се 18-годишна и никога нищо не са ме оставяли да правя сама. Това е първото мое самостоятелно решение”.
Все пак за всички е видима депресията, в която първоначално изпада Алисия след разрива с Естер. Наистина, тя бързо успява да се мобилизира и с шеметна скорост започва да развива свой собствен бизнес, да уголемява състоянието си и да се придвижва все по-напред и напред в световната класация на богаташите във “Форбс”. Бизнесът й включва борсови операции, недвижимост, нефт, пътища, тежка металургия, хотели, телекомуникации и т.н. Мозъкът на всичките й бизнес-дела е роденият в Чили блестящ икономист Оскар Фанхул, бивш президент на концерна “Репсол”. Бизнес-партньор на Алисия в много от начинанията й е най-богатият испанец Амансио Ортега, чието състояние също се управлява от Оскар Фанхул.
Личния си живот Алисия ревниво пази от чужди погледи, но в клюкарската преса все пак се промъкват слухове за няколко нейни мимолетни връзки, както и за страстта й към клиниките за пластична хирургия в Париж, на които се дължал перфектният й външен вид. Тя живее сама с най-малкия си син студент Пелайо в луксозна вила в мадридското предградие Ла Моралеха. По-големите й синове Алберто и Педро живеят отделно, имат собствени семейства и деца. Духовният живот на Алисия тясно е свързан с религиозната организация “Христови легионери”, на която бизнес-дамата предоставя и солидна финансова подкрепа. Организацията има голямо влияние в испанския властови, академичен и бизнес-елит.
Охлаждането в отношенията между Алисия и Естер вече е минало и двете в последно време отново са виждани заедно. Самата Естер има по-уравновесен личен живот – от няколко години тя отново е омъжена, този път за Фернандо Фалко, маркиз Де Кубас. Благодерение на бума в недвижимостта отлично се развива и бизнесът й с FCC. Фирмата й, между другото, миналата година спечели конкурса за строителство на “Дунав мост-2” у нас.
Испанската светска преса не се изморява да нищи съдбата на сестрите и дори да ги сравнява с цар Мидас, който превръщал в злато всичко, до което се докоснел. В същия контекст обаче Естер и Алисия са и за ожалване – никога не се знае дали мъжете край тях са там, защото ги обичат или защото още повече обичат парите им...

Известни личности