МФЖ и ЕФЖ с апел в защита на правата на испанския журналист Пабло Гонсалес, затворен от 2 г. в Полша

Пабло Гонсалес по време на директно включване за телевизия "La Sexta" преди ареста му през 2022 г.

Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), заедно с техните испански филиали, призовават полските власти да освободят намиращия се вече две години в затвор в Полша испански журналист Пабло Гонсалес и да му се осигури справедлив процес.

Испанският репортер на свободна практика Пабло Гонсалес е единственият журналист, лишен от свобода в страна-членка на ЕС. На 28 февруари се навършиха две години, откакто той бе арестуван в Полша и оттогава е в предварителен арест в тази страна, без да бъдат оповестени публично тежките обвинения в шпионаж срещу него и без да бъде проведен съдебен процес, пишат на сйтовете си МФЖ и ЕФЖ.

На 15 февруари т. г. полски съд удължи за осми път удължи с поредните три месеца предварителното задържане на Гонсалес. Обвиняват го, че е „агент на руското разузнаване“, но така и няма официално предоставени доказателства за аргументиране на това обвинение.

„В Полша няма максимални срокове за задържане. Проточването на предварителния арест години наред е обичайна практика при големите дела. Ако обвиненият е чужденец, съдът често решав, че има опасност от бягство, което е една от причините за ареста“. Това са обяснения на полския адвокат Бартош Рогала, дадени пред сайта на МФЖ преди една година, докато оглавяваше полската защита на испансикя журналист.

Съпругата на репортера – Оиана Гоириена, на няколко пъти алармира за тежките условия, в които е поставен мъжът ѝ зд решетките. „Третират Пабло като опасен затворник, така че всеки ден той прекарва 23 часа изолиран в килията си и му е позволено да излиза на двора само за един час“, казва Гоириена.

Създадена от семейството и приятелите му, асоциацията #FreePabloGonzález критикува липсата на прозрачност и информация около случая и води упорита кампания казусът да намери най-после спрведливо решение в съда.

В ранните часове на 28 февруари 2022 г. Гондсалес беше арестуван от служители на Полската служба за сигурност (ABW), докато отразяваше хуманитарната криза на полско-украинската граница след руската инвазия. Специализирайки в постсъветския свят, журналистът е редовен сътрудник на испанския всекидневник „Público”, телевизионния канал „La Sexta” и баското издание „Gara”.

След парламентарните избори през октомври 2023 г. Полша има ново правителство, чиито планове за възстановяване на върховенството на закона бяха приветствани от ЕС.

МФЖ и ЕФЖ се надяват, че новите власти ще преразгледат случая на Гонсалес и полската съдебна система ще повдигне обвинения срещу него, ако има такива, за да може той да се защити.

„Недопустимо е държава-членка на ЕС да задърж журналист по такъв произволен начин. Нарушават се не само основните права на Пабло Гонсалес като гражданин и журналист, но и свободата на печата и правото на обществото да знае ”,настояват МФЖ и ЕФЖ, които и досега многократно са защитавали испанския журналист. Двете федерации призовават Полша да спазва Европейската конвенция за правата на човека: „Всеки арестуван или задържан (...) трябва незабавно да бъде изправен пред съдия (...) и има право на съдебен процес в разумен срок или освобождаване в очакване на процеса“.

Мигел Анхел Носеда, президент на Федерацията на испанските журналистически асоциации (FAPE), заявява: „Ние потвърждаваме нашия ангажимент за освобождаването на журналиста Гонсалес. Недопустимо е той да продължава да бъде държан в затвора, през повечето време в изолация, две години след ареста му. Постоянните удължавания, наложени от полските съдебни власти на предварителното му задържане, превръщат принудителното му задържане в истинско мъчение”.

Асоциацията на журналистите в Испания (UGT) призова за незабавното освобождаване на журналиста Пабло Гонсалес. „Непоносимо е той да е в затвора две години с много тежки обвинения и да чака съдебен процес. Молим процесът да се проведе възможно най-скоро, да има всички законови гаранции на демократична държава и журналистът да може да се защитава свободно.

Агустин Янел, генерален секретар на Федерацията на журналистическите профсъюзи (FeSP), заяви: „[...] ЕС и испанското правителство трябва да изискат Полша незабавно да освободи този журналист под гаранция и да повдигне обвинения срещу него, така че той да може да подготви своята защита и да получи справедлив процес с всички гаранции“.

Федерацията на гражданските услуги на Comisiones Obreras (FSC-CCOO) декларира: „Не можем да разберем, как така една така наречена демократична държава от ЕС може да държи журналист в затвора две години без съдебен процес и без да се съобрази с международните искания. Още веднъж молим испанската държава да направи всичко по силите си, за да издейства освобождаването на Гонсалес, защото свободата на пресата означава и защита на законодателните гаранции, които я защитават.”

Още на броени дни след ареста на Гонсалес – 8 март 2022 г. МФЖ и ЕФЖ подадоха сигнал до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа, който до момента не е получил отговор от полските власти.

 

Известни личности