Интервю с Колумб


Трудно е да се предаде тръпката, когато се обръщаш с молба за интервю към... Христофор Колумб. Е, не е самият откривател на Америка, стъпил на нейна земя на 12 октомври 1492 г., а неговият пряк потомък и съименник, известен съвременен испански благородник и предприемач, който намери в напрегнати си график време, за да отговори на въпросите на „Тема”. Пълното име и титлите на нашия събеседник са следните – Христофор Колумб де Карвахал и Коросабел, вицеадмирал на испанските ВМС, ХVІІІ херцог на Верагуа и гранд на Испания, ХVІІ маркиз на Ямайка, ХІХ маркиз на Агилафуерте и ХХ адмирал на Индиите. Роден е на 4 октомври 1949 г. Син е на предишния в пряката линия на колумбовите потомци – Христофор Колумб де Карвахал и Марото. Женен е за Исабел Елена де Мандалунис и Кастело Д’Ортега, ІІ маркиза на Таурисано. По-нататък родовата щафета ще премине към техния първороден син, който също е адаш на легендарния мореплавател.
„Тема” благодари на испанския писател и голям приятел на България Мануел Муньос Идалго, с чиято неоценима помощ бе реализирано това интервю.

Уважаеми г-н Колумб, самото обръщение към вас вече поражда вълнение. Какво означава за вас да сте пряк потомък на откривателя на Америка?

Естествено, да съм потомък на човек като Христофор Колумб за мен е повод за голяма гордост. Неговият планетарен мащаб е такъв, че огромното значение, което е имало за човешката цивилизация откриването на Новия свят през 1492-а година, го издига до най-високото ниво сред изключителните личности.

Колко поколения Колумбовци са се изредили след 1492-а година? Всички първородни синове във вашия род ли носят името Христофор?

Оттогава имаме вече двадесет поколения, така че аз съм двадесетият Христофор Колумб. Малко опростявам нещата, защото не всички потомци и не от всяко поколение са били кръщавани Христофор. Това не е било семейна традиция. Но все пак, както баща ми, така и аз, а също и по-големият ми син носим това име в чест на нашия прародител.

Много ли потомци има Колумб? Къде е вашето място сред всичките?

Генеалогичното дърво на потомците на Христофор Колумб е много разклонено. Някои клонове стигат до различни страни в Европа и в Испанска Америка, въпреки че мнозинството от потомците живеят в Испания. В това семейно дърво аз се намирам начело на основния ствол. Това лесно може да се познае, тъй като само представителят на тази линия наследява титлите херцог на Верагуа и маркиз на Ямайка. Освен това като наследник на великия мореплавател аз съм и адмирал на Индиите. Всички тези титли съм наследил от баща си след смъртта му през 1986 г.

Къде живеете?

Още от годините, в които са осъществени четирите пътувания на Христофор Колумб, семейството живее в Испания. Не бива да забравяме, че испанските крал и кралица са били спонсорите на колумбовия проект. Аз съм роден в Мадрид. След като съм живял в няколко други испански градове, от няколко години съм се установил в Мадрид.

Кога решихте да продължите семейната традиция и да станете морски офицер?

Трябва да поясня, че това не е било традиция. Моите прадеди са имали най-различни занятия, макар че неколцина от тях са били и моряци. Сред тях е и баща ми, който е достигнал до ранга на адмирал в испанските военноморски сили. Що се отнася до мен, аз започнах да се занимавам с ветроходство още 14-годишен и така се роди моята привързаност към навигацията и корабите. В онези годин участвах в регати за малки яхти, тоест леки платноходи. Едно-две лета прекарах и като член на екипажи на ветроходни яхти. Няколко години по-късно, когато завърших обученето си на бакълавърско ниво, реших да се подготвя за постъпване в Морското училище. Нещо, което се постига само след усърдно учене, за да бъде издържан един много труден и селектиращ изпит.

Какъв беше животът ви като морски офицер?

Когато завърших подготовката си като офицер на испанските военноморски сили, бях изпратен на един кораб разрушител. После бях на миночистач. Реших да се запиша в курс за морски пилот. След което станах пилот в една ескадрила с хеликоптери за действия срещу подводници. Изкарах седем години заедно с други летци на един самолетоносач, с какъвто тогава разполагаха нашите ВМС. След това направих втора специализация и се върнах към корабите. Служих като офицер за действия срещу подводници и после като втори капитан. По-късно ми повериха командването на един кораб – най-силното желание на всеки офицер. Когато изтече скорът на капитанстването ми, бях прехвърлен в Генералния щаб на ВМС като съветник по моите две специалности: морски пилот и действия срещу подводници. По-нататък реших да премина на работа в една гражданска фирма и помолих да ме прехвърлят в запаса. Всичко това стана преди много години.

Откога започнахте да се интересувате по-основно от историята на вашия прочут прародител?

Всичко започна с една книга – едно младежко издание, което ми подари моят баща. Прочетох я няколко пъти и до днес я пазя сред книгите в библиотеката си. После трябваше да напиша едно ученическо есе за откриването на Америка. Беше тема, задължителна за всички ученици. Ще кажа с гордост, че я подготвих съвсем сам, без да искам помощта на баща ми и успях да получа максимално висока оценка. С течение на времето обърнах внимание, че в библиотеката на баща ми посветените на тази тема книга са многобройни. Започнах да ги чета. Оттогава съм изчел над 200, изучил съм ги дори, защото съм си извадил от тях бележки и резюмета на най-интересните части. Днес съм обогатил и разширил с допълнителни изследвания за Колумб библиотеката, която наследих от баща си.

Изнасяли ли сте лекции, посветени на Колумб?

През последните години съм изнасял доста лекции на такива теми в университети, културни центрове и частни асоциации. Някои от тях са се провеждали в чужбина покрай мои представителни пътувания.

Що за пътувания са това?

Пътувал съм много пъти като потомък на Христофор Колумб. Също така съм представял Испания като посланик за специални поръчения покрай важни чествания на американския континент.

Разбрах, че пишете книга за Колумб. Ще разкажете ли за нея?

Виждам, че някой ме е издал. Наистина, пиша биография на моя прародител. Доста съм напреднал. Не мога да кажа нищо повече. Искам да й посветя цялото необходимо време, за да излезе с всичките й детайли и без грешки

Защо решихте да я напишете?

Идеята дойде след всичко изчетено за моя прародител, след всички написани встъпления към творбите на други автори, след всички изнесени лекции. Стори ми се нещо естествено да разкажа на читателите каква е била неговата личност, която смятам, че опознах така добре през годините.

На какво според вас би се посветил вашият прародител, ако живееше днес?

Като имам предвид, че всички географски открития вече са направени и познавайки неговия неукротим нрав, мисля, че щеше да се пристрасти към технологиите или към изследванията в някой клон на науката.

Какви са целите на Ордена на рицарите и дамите на Исабел Католическа, в който членувате?

Орденът е частно сдружение, което има за цел да отстоява каузата на кралица Исабел І Кастилска, спомагайки за напредването на процеса по нейната беатификация като католическа кралица. Има и мисията да прославя и популяризира испанската култура от годините на нейното кралстване.

А към какво се стреми Академията на испанския дух?

Академията на испанския дух, чийто почетен член съм, е изпълнителният орган в културната област на Ордена на Исабел Католическа. Членовете на академията посвещават усилията си на изучаването на епохата, на обкръжението на кралица Исабел, на тогавашното испанско общество. А също и на делото на Испания в Америка след откриването на Новия свят от моя прародител.

Известни личности