Амазонките на Сапатеро


Родината на мачизма – Испания, вече е по-прочута като родината на “най-розовото” правителство в Европа. Така поне го нарече комшийският италиански мачо Силвио Берлускони – и, естествено, си навлече гнева на феминизиран Мадрид. С новия си мандат, спечелен на изборите през март т.г., испанският премиер социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро видимо залита към матрирахата – 9 от 17-те министри в кабинета му са жени.
Най-голямо любопитство предизвика новата министърка на отбраната Карме Чакон. Не стига, че този пост за първи път в историята на Испания се заема от жена, а отгоре на всичко тя бе назначена и в седмия месец на бремеността си. 37-годишната вихрена барселонка, която в предишното правителство на Сапатеро си спечели овациите като министърка на жилищата заради лансираната от нея програма за облекчено осигуряване на младите испанци с домове, се втурна с летящ старт на новото си поприще. Не само приучи военните да козируват пред нейната дребна и пъргава, макар и временно наедряла снага, но и разходи коремчето си до горещи точки като Афганистан, Ливан, Босна, Косово, инспектирайки испанските контингенти там. Роди едва ли не на път – малко по-рано от очакваното, на 20 май. 2,8-килограмовото й при раждането момченце Микел ще наддава под грижите й едва 8 седмици. Другата половина от полагаемия й се отпуск по майчинство, който в Испания е общо 16 седмици, Карме съвсем равноправно и еманципирано прехвърли на съпруга си Мигел Баросо, доскорошен секретар по комуникацията на Сапатеро. Докато тя отсъства от работа, задълженията й в министерството на отбраната се поемат от вътрешния министър Алфредо Перес Рубалкаба, но и титулярката се зарече да бъде в постоянен контакт с екипа си и да следи подробно работата.
“Да имаш бебе е нещо прекрасно! Няма как да се обясни, нито може да се сравни с нещо друго!” – похвали се сияещата млада майка пред журналисти на излизане от родилния дом, притискайки в прегръдка малкия си син. До нея бе и съпругът й.
Карме, чието каталонско име често неправилно се поиспанчва с едно “н” накрая (без тя да се докача), е щастливо изключение от доминиращия типаж сред нежната половина в испанската държавна администрация. Негласно, но широко наложило се от практиката правило е, че жените, втурнали се да правят служебна кариера, рядко успяват да я съчетаят с уреден семеен живот.
Образец за такава съдба е първата вицепремиерка Тереса Фернандес де Ла Вега, която и през този втори мандат на испанските социласти със сигурност ще затвърди славата си на “носеща колона” в екипа на Сапатеро. Не случайно именно тя беше тази, която реагира най-остро на поднасянето на Берлускони за “розовия кабинет”. Родената във Валенсия преди 58 г. юристка е отдадена на своята Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП), към която се присъединява като студентка, по времето на диктатурата на Франко. Тя поема активна политическа роля още при първото социалистическо управление в Испания, когато премиер е Фелипе Гонсалес – става шефка на кабинета на тогавашния правен министър. Докато на власт е дясната Народна партия, Тереса съдийства, депутатства и работи върху реформата на Наказателния кодекс като особено внимание обръща на темите за женското равноправие и за правото на аборт.
Поставя справедливостта над всичко и е известна с поразителната си работоспособност. Спи по 4-5 часа на денонощие. Става всяка сутрин в 6.30 и не се прибира в дома си преди полунощ. Живее сама, никога не се е омъжвала и няма деца. Това породи слухове за нейни обратни наклонности, които тя деликатно опроверга и даде да се разбере, че на младини е била на крачка да създаде семейство с един архитект, с когото имала 10-годишна връзка. Но се отказала в последния момент, защото майка му не я харесвала.
За да успява да релаксира в бесния трудов ритъм, който си е наложила, вицепремиерката отделя по един ден седмично “за срещи със самата себе си” – тогава изключва за външния свят и осигурява пълен покой на духа си.
Със силен характер се слави и 56-годишната Магдалена Алварес, която остава втори мандат министърка на развитието. При предишния опозицията на два пъти й искаше оставката заради две големи издънки в областта на транспорта, но тя отсече: “Ще си тръгна, само когато министър-председателят ми нареди”. Сапатеро нищо не й нареди и тя не само се удържа на поста, но остана на него и в новия кабинет. Андалуската Мадалена или Малени, както я наричат приятелите й, е сред онези 10 най-приближени до Сапатеро съветника, които изградиха стратегията му за победа в изборите още при пръвтото му идване на власт, през 2004-та. Завършила икономика и финанси и свързала кариерата си със сметките, тя обича да разпуска с шопинг, за който признава, че е голямата й слабост. Остатъка от свободното време посвещава на семейството си – има мъж и дъщеря.
Все още неомъжена е най-младата министърка в екипа на Сапатеро, а може би и в цялата испанска история – 31-годишната блогърка Бибиана Аидо Алмагро, която оглавява министерството на равенството. И тя е от Андалусия, завършила е бизнес-администрация в родния си Кадис и в унивепрситета в Нюкасъл. Влиза в младежката организация на ИСРП в Кадис едва 16-годишна и прави бърза партийна кариера. Някои свързват възхода й с факта, че и нейният баща е известен политик социалист. От 2003 г. е съветничка по културата в местната управа на Кадис, а непосредствено преди да бъде издигната за министърка на равноправието е шефка на Андалуската агенция за развитие на фламенкото. След назначението й в правителството никой журналист не пропусна да подчертае, че Бибиана е фенка на новите технологии, има свой блог и го поддържа с хъс и артистизъм.
Ресорът на науката и иновациите обаче отиде не при нея, а при родената преди 46 години в Сан Себастян биоложка Кристина Гармендия – основателка и досегашна президентка на корпорацията “Генетрикс”, пионерка в областта на биофармацевтиката, разработваща нови терапии на клетъчна и молекурялна основа. Като докторка по молекулярна биология, добила покрай “Генетрикс” и предприемачески опит, Кристина е убедена в перспективността на своята сфера. Има пълната подкрепа на семейството си – съпруг и двама синове.
С две деца е и 57-годишната министърка на образованието, социалната политика и спорта Мерседес Кабрера Калво-Сотело. Съпругът й Карлос Аренияс е вицепрезидент на Националната комисия за пазара на ценности и час по час влиза във вестнкираските заглавия. Самата доня Мерседес дългогодишна преподавателка в мадридския университет “Комплутенсе” по история на философията и по политически и социални науки. Слави се с диалогичност и толерантност, студентите й я обожават.
Политиката влиза в живота й още през 1981 г., когато, непосредствено след неуспешния опит за преврат на полковник Техеро, за кратко се присъединява към младежката организация на ИСРП. Пада се племенничка на една от емблематичните фигури на испанския демократичен преход – бившия премиер Леополдо Калво-Сотело, който неотдавна почина. По-сериозно се ангажира на политическия фронт с изборите през 2004-та – тогава като независима кандидатка е подредена на второ място в избирателните листи на ИСРП за Мадрид, непосредствено след Сапатеро. Тя обаче не поема никакъв пост в първия кабинет на Сапатеро. Едва след правителствения ремонт през 2006-та й дават образованието и спорта – сфера, която запазва и сега, в новия министерски съвет. Досегашните й успехи са главно в университетската реформа и в изравняването на испанското висше образование с европейските критерии. Амбицията й е да подобри положението и в средните училища, най-вече образователното ниво. Нейните страсти са музиката и... типичната испанска шунка хамон.
59-годишната министърка на публичната администрация Елена Салгадо Мендес продължава мандата си от досегашния кабинет. Преди да поеме тази сфера при една от предишните правителствени трансформации през 2007-ма, тя три години е министърка на здравеопазването. И си печели голяма популярност с цяла серия реформи, които подобряват сериозно качеството на здравните грижи, получавани от испанците, както и улесняват много законовите процедури за лечение и трансплантации – област, в която днес Испания е европейски лидер. В същото време обаче инициативата й да се забрани пушенето на работното място и в заведенията, както и опитите й да ограничи употребата на алкохол й печелят доста противници сред пристрастените към сладките пороци испанци.
Доня Елена е учила индустриално инженерство през 60-те – и тогава е била единственото момиче в курса си. Дипломата й обаче е за икономически науки. И тя като колежката си Тереса Фернандес де Ла Вега е работила още в правителството на Фелипе Гонсалес, но въпреки ветеранския си опит е отворена към всичко модерно и напредничаво. Затова сега активно действа за въвеждането на електронна лична карта за испанците.
Не афишира личния си живот. Има 31-годишна дъщеря, но не и мъж до себе си. Твърди, че обича да бъде сама. Запалена планинарка е – изкачвала е Килиманджаро. Любовта й към природата личи и по това, че като здравна министърка често е провеждала деловите срещи със сътрудници по време на разходки в мадридския парк Ретиро.
За 48-годишната нейна адашка – галисийката Елена Еспиноса, любовта към природата е част от длъжностната й характеристика начело на министерството на околната среда, селското стопанство и риболова. Тя също е от успешните министърки, които продължават досегашния си мандат, въпреки че собствената й майка е била против, когато я поканили в правителството още през 2004-та – смятала, че министерската кариера не е за дъщеря й. Завършила икономика и мениджърство в Сантяго де Компостела, Елена натрупва административен и предприемачески опит в галисийския град Виго – най-голямото риболовно пристанище в Европа. Омъжена е, но няма деца.
Затова пък колежката й Беатрис Коредор, 40-годишната министърка по жилищата, е най-многодетната сред амазонките на Сапатеро – има три дъщери. В правителствения дворец “Монклоа” ценят особено нейната работоспособност, проявена и в досегашната й дейност като говорител на Жилищната комисия в Общинския съвет на Мадрид. В пристрастията си е традиционалистка – обича музиката и четенето.
В един отбор с толкова много и толкова всеотдайни към ресорите си жени Сапатеро в кърпа си е вързал успеха и за този мандат. Или поне женската солидарност на избирателките си.

Известни личности