Слонският гаф на краля


Никога не е късно човек да се изложи. Дори и крал да е.
74-годишният Хуан Карлос І го разбра тия дни на собствен гръб. Всъщност – на собствена тазобедрена става. Която счупи по време на лов за слонове в Ботсвана на 13 април. Ловът, казват, струвал поне 44 000 евро. И това във времена на убийствена икономическа криза, превърнала 23% от испанците в безработни, а призивите за икономии – в любима мантра на управляващите.
Всъщност никой нямаше да разбере, че кралят продължава да се отдава безгрижно на любимите си и скъпи аристократични удоволствия, докато народът му изнемогва, ако не беше станал проклетият инцидент с падането и чупенето на ставата. Първоначално дори от кралския дворец „Сарсуела” се опитали прикрият случая и да обявят, че монархът се подхлъзнал при слизане по стълба у дома си. Но се оказа трудно да не изтече информация, че пострадалият всъщност е докаран от странство. И то не откъде да е, а от сафари в Африка.
Гневът на испанците плисна с неудържима сила най-вече по медиите и изби чак до открити антимонархически настроения. До директни въпроси къде всъщност отиват онези над 8 милиона евро бюджетни средства, заделяни ежегодно за издръжката на кралската фамилия, докато хиляди испански фамилии затягат коланите до спиране на дъха. Грозното впечатление от кралското безочие се засили и от опита фактите да бъдат скрити. Правителството на дясната Народна партия начело с премиера Мариано Рахой дообърка нещата, като обяви първоначално, че всъщност изобщо не е било в течение на заминаването на краля в чужбина. После от кабинета се поправиха, че „винаги знаят” местонахождението му. Пресата все пак надуши, че Хуан Карлос наистина не е казал ясно на Рахой, че ще пътува, а просто отменил редовната им седмична среща с обяснението: „Този път няма да можем да се видим.” И поел към Ботсвана без повече осведомявания.
Междувременно жена му – кралица София, която е гъркиня, била при братята и сестрите си в Гърция за православния Великден. И понятие си нямала къде е мъжът й. Африканският маршрут на краля бил споделен от... ослепителната 46-годишна немска принцеса и блондинка Корина цу Сайн-Витгенщайн, два пъти разведена и майка на две деца, за която испанската преса твърди, че е „специалната приятелка” на краля някъде от 2006 г. Миналата година папараци дори изловиха Хуан Карлос и част от децата му на интимна вечеря в мадридско заведение именно в компанията на русата Корина. И клюкарските медии заключиха, че кралят е представил официално на сина си и на една от дъщерите си жената, с която искал да прекара остатъка от живота си.
Според излязлата миналата година в Мадрид и доста нашумяла биография на кралица София „Самотата на кралицата. София, един живот”, написана от журналистката Пилар Ейре и неодобрявана официално от „Сарсуела”, всъщност кралският брак от десетилетия е напълно фиктивен. Хуан Карлос е прочут с многобройните си изневери и с шумните си женски истории, сред които се вписва дори слух за някогашна връзка с прицнеса Даяна, редовно прекарвала навремето летните си почивки в Испания. Твърди се, че още след назначаването му от Франко за негов „наследник” Хуан Карлос пак бил кръшнал и оттогава оскърбената София завинаги го отлъчила от спалнята си. Разбира се, никоя от тези истории никога не е била потвърждавана от кралското семейство.
Включително и сега, когато най-накрая кралицата е била осведомена за инцидента с мъжа си и е пристигнала да го навести в мадридската болница „Сан Хосе”, където му била направена операция по подмяна на ставата с изкуствена. София отказала да потвърди пред събралите се журналисти слуховете, че двамата са пред официална раздяла. Все пак репортерите отчели, че тя била прекалено весела и ведра за притеснена съпруга, а и останала при пострадалия едва 25 минути.
Личният живот на краля всъщност е най-малко вълнуващата испанците част от казуса. Много силен резонанс получава чисто екологичният аспект на злополучния му лов – защото Хуан Карлос, оказва се, е почетен председател на испанската секция на международната организация за защита на дивата природа WWF. Улиците на Мадрид се изпълниха с млади активисти, протестиращи срещу увлечението му да убива диви животни с покъртителни снимки на жертви на ловци. Вече е пусната стремително набъбваща подписка за отстраняването му от почетното председателство на WWF.
Политическите партии са по-кротки в реакциите си. Опозиционните социалисти само деликатно подканиха кралят лично да даде изявления по случая, за да успокои духовете. А управляващата Народна партия, която традиционно е промонархическа, всячески се опитва да го защитава и да припомня неговата заслуга за отстояване на крехката испанска демокрация при опита за военен преврат, извършен през 1981 г. Тогава кралят като върховен главнокомандващ излиза с обръщение по телевизията, с което осъжда пучистите и демонстрира, че ще отстоява демократичното развитие на страната. Драматичният епизод се смята за решаващ за пътя, по който поема Испания, и доскоро гарантираше ненакърним ореол и на Хуан Карлос, и на цялото му семейство. Сега обаче дори този вече далечен спомен е помръкнал и известната писателка Роса Монтеро писа във в. „Ел Паис”: „Това, че е отстоял закона, означава просто, че си е свършил работата. Така че „големият му принос” ми се струва една прекалено любезна хипербола.” След което директно подканя кралят да си ходи и, ако е прибързано в условията на криза да се сменя цялата държавна система, то поне да отстъпи трона на по-скромния си и природолюбив син принц Фелипе.
Освен с любовните си похождения Хуан Карлос е известен и с голямата си страст към опасните спортове – не само лов, но и мотоциклетизъм, автомобилни ралита, ветроходство, ски. Упражнявайки ги, е понасял и многобройни предходни травми – чупене на крака, ръце, нос и т.н.
Когато е 18-годишен, пред очите му се прострелва и загива неговият по-малък брат Алфонсо, докато почиствал пистолет. Има и слухове, че самият Хуан Карлос неволно натиснал спусъка. Парадоксално, но броени дни преди сегашния инцидент със слонския лов – на 9 април, най-големият от внуците на краля – 13-годишният Хуан Карлос Фелипе Фройлан, син на инфанта Елена, се простреля в крака пак при боравене с оръжие в дома си. Отгоре на всичко оръжието се оказало нерегистрирано. Момчето още е на лечение.
За капак на всички тези кралски беди дойде и разсекретяването на електронна кореспонденция, разглеждана по делото за корупция и присвоявания в особено големи размери, заведено срещу кралския зет Иняки Урдангарин – съпруг на по-малката инфанта Кристина. Гръмкият процес тече още от ноември м.г. и уличава Иняки в злоупотреби чрез неправителствена организация на стойност над 2 милиона евро. Разгласените сега писма на самия зет показват, че и инфанта Кристина, и лично кралят са били не само в течение на аферите, но са ги и подпомагали...
Чуват се вече прогнози, че скандалът може да доведе до сериозен политически трус в и без това доста разклатената икономически Испания. И краткото кралско извинение за слонския гаф, изречено пред избрани медии на излизане от болницата, едва ли ще е достатъчно за замазване на пораженията.


Известни личности