Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара


Марио Теран, някогашният сержант от боливийската армия, влязъл в историята с куршума, с който разстрелва в упор легендарния латиноамерикански революционер Ернесто Че Гевара сутринта на 9 октомври 1967 г., е прогледнал благодарение на очна операция, извършена му миналата година от кубински лекари. Новината бе разпространена от много световни медии, след като синът на Марио Теран публикува в боливийската преса благодарствено писмо към кубинските медици, върнали зрението на баща му в рамките на т.нар. Операция чудо – извършване на безплатни офталмологични операции на латиноамериканци, които нямат средства да си ги позволят.
Когато го операрирали, възрастният днес Теран не казал кой е на пристигналите в Боливия със самарянската си мисия кубинци. Някои от тях, както и техни боливийски колеги, сега били шокирани от разкритието кой е минал “под ножа” им. Кубинският официоз “Гранма” обаче изкоментира случая така: “40 години след онзи момент, когато Марио Теран се опита да унищожи мечтата и идеята, Че Гевара се връща, за да спечели друго сражение. Сега старецът, стрелял срещу него, ще може отново да се радва на цветовете на небето и гората, да се радва на усмивките на внуците и да гледа футболни мачове”.
На 6 и 7 октомври на лобното място на Че – боливийското селце Игера, в чието училище Марио Теран застрелва пленения революционер, ще има възпоменания по повод 40-годишнината от гибелта му. По същия повод сегашният боливийски президент Ево Моралес даде интервю за боливийската преса, в което увери, че споделя идеалите на Че, но не и избора му да ги постигне чрез въоръжена борба. Моралес, който ще присъства на възпоменанията в Игера, даде интервюто на фона на изработен от листа на кока портрет на Гевара.
Операцията по разбиването на партизанския отряд на легендарния бунтовник и по залавянето му преди 40 години се осъществява съвместно от боливийската армия и от ЦРУ. За да докажат, че убитият наистина е Че Гевара, боливийските военни отрязват ръцете му до китките и ги запазват в разтвор от формалин. След време тогавашният вътрешен министър на Боливия Антонио Аргедас – според едни версии в пристъп на угризение, а според други защото е бил кубински агент, бяга в Хавана и отнася там и ръцете на Че, и дневника, който революционерът си е водил в планината. Мнозина от участниците в убийството на Гевара през годините загиват в атентати на отмъстители или при мистериозни обстоятелства. Че и до днес е икона за световната радикална левица.

Известни личности