Антишистовият команданте


Противниците на шистовия газ у нас вече си имат нов герой – кубинския команданте Фидел Кастро. След близо двумесечна пауза в иначе редовните му коментари по актуални събития в кубинския сайт Cubadebate Фидел опроверга слуховете за кончината си с нова своя статия, дълга и подробна, като в голяма част от нея сипе огън и жупел срещу вредната и опасна според него технология за добив на шистов газ. Историческият лидер на Кубинската революция едва ли е в течение за жежките страсти у нас по темата. Позицията, която излага, е принципна и третира проблема в световния му контекст. Събрани са цифри, данни и критичти мнения на авторитетни американски учени по въпроса.
Статията, озаглавена „Маршът към бездната”, разглежда двете основни заплахи пред човечеството днес – рискът от ядрена война и задаващата се екологична катастрофа. И за двете авторът бичува ламтежите на империализма и транснационалните корпорации. В частта за злоупотребата с природата нашироко са обяснени опасностите на шистовата мания.
Междувременно издаваният в Лоднон Бюлетин на ядрените учени измести до 12 без 5 стрелките на часовника в Чикаго, отмерващ времето до самоунищожението на човечеството. Поводът е като при Фидел – складираните на планетата атомни бомби могат да ликвидират планетата няколко пъти.


Известни личности