Папата порица блокадата на Куба


Преди да отлети от Куба след тридневното си посещение там папа Бенедикт ХVІ обяви, че не е забелязал в страната някой да е притискан от ограничаване на фундаменталните свободи и повтори изричания и в предишните дни на визитата си призив „да се укрепи обществото на широките хоризонти, обновено и помирено”. Той подчерта, че тази цел се затруднява „от рестриктивните икономически мерки, наложени отвън, които се отразяват негативно на населението”. Това бе ясно осъждане на блокадата на САЩ, наложена над Куба от над 50 г., сочи испанският в. „Ел Паис”.
Светият отец, който кацна на 26 март първо в град Сантяго де Куба, където се намира и Светата Дева на Милосърдието, покровителката на острова, проведе меса и там, и два дни по-късно в Хавана, на Площада на революцията. На повечето от проявите бе и домакинът на госта – кубинският президент Раул Кастро. Двамата имаха и 40-минутен разговор като държавни глави, състоял се в Двореца на революцията. Основен акцент в него били възможностите за развитие на католическата църква в Куба. Папата помолил Раул Кастро Разпети петък да бъде обявен за официален празник.
Гостът се срещна и с историческия лидер на Куба Фидел Кастро, когото прие в представителството на Ватикана в Хавана. През 30-минутния разговор двамата засегнали основните проблеми пред човечеството днес и си разменили шеги за своята възраст. Папата е на 84 г., а Фидел – на 85. Преди 14 г. Фидел посрещна в Хавана предшественика на Бенедикт ХVІ – папа Йоан-Павел ІІ, с когото установи сърдечен контакт. В коментарите за онази визита навремето се сочеше, че двамата намерили пресечна точка в „християнкомунизма”. А сега, в своя статия, излязла точно преди срещата му с Бенедикт ХVІ, Фидел писа, че открива много съвпадения „между искрените марксисти и искрените християни”.


Известни личности