ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Поклон пред светлата памет на Самуел Франсес!


На 30 ноември 2012 г. след дълго боледуване ни напусна нашият скъп колега и приятел, едно от най-ярките и авторитетни имена в българската журналистика, членът и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България САМУЕЛ ФРАНСЕС.

Навлязъл във всички тънкости на журналистическата професия по време на дългогодишната си работа в БТА и в „София прес”, Сами бе и перфектен преводач от и на испански – умения, които бе шлифовал през годините на преводаческата си работа в Куба. Той остана завинаги влюбен в Острова на свободата и написа едни от най-вдъхновените си статии за кубинската и за латиноамериканските революции.

С голяма емоция пишеше и за любимата си Испания. В продължение на 17 години бе кореспондент на испанската информационна агенция ЕФЕ за България и неизменно се стараеше да показва най-доброто и талантливото от нашата страна в кореспонденциите си.

Автор е на няколко книги и на многобройни публикации в българския, испанския и латиноамериканския печат.

Оглавявал е в. „Еврейски вести”. Носител е на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания.

Сами, ти винаги ще си с нас с искрящия си талант, с дълбоката си човечност, с мъдрата си и непобедима ирония и самоирония. И винаги ще ни дърпаш напред и нагоре с високи морални коти и със сърце, докрай останало отворено за доброто.

Поклон!!!

От Сдружението на испаноговорещите журналисти




 

Какво правим