Катарската връзка на Иняки Урдангарин


В кризисна Испания се надигна нов прилив от антимонархически емоции, след като местни медии съобщиха, че крал Хуан Карлос уредил в телефонен разговор с емира на Катар – шейх Хамад бин Халифа ал Тани – емирството да даде подслон на обвинения и разследван за милионни злоупотреби кралски зет Иняки Урдангарин. Дворецът побърза да опровергае – кралят наистина разговарял с емира, но не за главоболния зет, а за да лобира за голямата испанска производителка на военни кораби „Навантиа”, желаеща да продаде на Катар 4 корвети, 6 патрулни катера и един помощен съд.
А инак Иняки, който преди да се ожени за инфанта Кристина е бил хандбалист, наистина скоро ще се засели в емирството. Там като свой помощник го поканил приятелят му Валеро Ривера, който става треньор на катарския отбор именно по хандбал. Испанските власти вече обявиха, че няма да пречат на подследствения да се установи в чужбина, стига да си остави адреса. С него ще замине и инфантата, която също е разследвана във въпросния корупционен скандал.
Катар вече се прочу като оазис за позападнали бивши величия – сладки оферти оттам са отправени и към Никола Саркози, и към Тони Блеър.

Известни личности