Испанска пролет в София


Столицата ни посрещна 21-ото издание на Международния фестивал на училищните театри на испански език. Прегледът се организира ежегодно в различна държава, като тази година е ред на българското домакинство. Участниците се отсяват в предварителни национални конкурси. Сега у нас са пристигнали ученически театрални трупи от Полша, Румъния, Русия, Словакия, Унгария, Чехия. Към тях ще се присъединят и българските им връстници от нашите испански гимназии. Постановките на общо 16 произведения от класически и съвременни испаноезични автори се представят безплатно в НАТФИЗ от 24 до 28 април. Фестивалът бе открит тържествено в Народиня театър „Иван Вазов”.
На свой ред Международният ден на книгата 23 април (денят на смъртта на Мигел де Сервантес и на Уилям Шекспир) бе отбелязан от Институт „Сервантес” и от СУ „Св. Кл. Охридски” с четене на творби на испаноезични класици като Хуан Рамон Хименес, Октавио Пас, Хулио Кортасар и чилийския поет Никанор Пара, който е връстник на Пас и Кортасар, жив и здрав е и тази година ще празнува 100-ия си рожден ден. Паметта на току-що напусналия ни Габриел Гарсия Маркес също бе почетена с откъси от негови творби, като особено се отличи десетокласничка от испанската гимназия „Мигел де Сервантес”, представила свое есе за колумбийския нобелист.
Проявите са част от културната програма на испанското посолство под надслов „Испанска пролет”, която през май ще ни зарадва и с изложба на графики от Хоан Миро в Националната художествена галерия.

Контакти с България