Н. Пр. Алехандо Поланко гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ

Н. Пр. Алехандро Поланко по време на срещата в Клуб "Журналист" на СБЖ. Снимка: Къдринка Къдринова

Отношенията между България и Испаниа, предизвикателствата в предстоящото формиране на ново испанско правителство, сигурността в Европа и в света, испанската политика в Латинска Америка, каталунската криза - това бяха основните акценти, засегнати по време на предизвикалата голям интерес среща с посланика на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко, състояла се в Клуб „Журналист” на СБЖ.

Срещата бе съвместна инициатива на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и на Съюза на българските журналисти. На събитието присъства и вторият човек в посолството на Испания Емилио Рамос Хара.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова приветства Н. Пр. Алехандро Поланко и представителите на испанското посолство, изразявайки топлите чувства, с които българите традиционно се отнасят към Испания и към нейната култура. След което даде думата на посланика за неговото експозе.

Посланик Поланко направи обширен обзор на българо-испанските връзки, изтъквайки, че богата програма догодина ще отбележи 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

Той подчерта много доброто ниво на сътрудничество между България и Испания, като отбеляза и важната роля на добре интегрираната българската общност в родината му. Обърна внимание върху активното присъствие на големи испански компании в нашата страна и посочи, че то би могло да се разшири и към повече сектори в икономиката ни.

Специално изтъкна ценния опит и постижения на световно ниво, които има Испания в жп транспорта и в железепотнъта инфраструктура. С това тя би могла да бъде полезна и за България в този отрасъл.

Посланикът оцени особено високо българо-испанското взаимодействие в културата и образованието. Открои важната роля на Институт „Сервантес” в София, както и утвърдената традиция за изучаване на испански език в България. Цитира данни от срещата му миналата седмица с българския министър на образованието Красимир Вълчев, който го информирал, че в момента 21 000 български ученици изучават испански.

Откликвайки на предварително изявения журналистически интерес, посланик Поланко разказа и за обстановката в Испания след състоялите се там на 10 ноември извънредни избори. Гостът очерта механизмите, по които ще се търси изграждане на стабилна основа за сформиране на ново правителство.

Интерес предизвикаха и споделените от Н. Пр. Алехандро Поланко детайли във връзка с предстоящото заемане на поста върховен представител на ЕС за външната политика от настоящия външен министър на Испания Жозеп Борел. Последното му участие в заседание на испанското правителство като министър ще е този петък, след което той вече ще трябва да заеме новата си позицияв Брюксел. А в Мадрид ще е необходимо да се определи негов временен заместник, докато бъде съставено новото правителство.

Н. Пр. Алехандро Поланко изтъкна, че всички испански институции работят пълноценно и стриктно. Той посочи, че Мадрид не се е поколебал да приеме и домакинството на световната конференция на ООН по климатичните промени СОР25, от чието посрещане досегашният домакин Чили бе придунен да се откаже заради настоящата сложна обстановка в тази южноамериканска страна. Конференцията трябва да започне в началото на декември и испанската столица вече е готова да я посрещне.

Испанският посланик не пропусна да отбележи също, че изявата му в СБЖ се провежда на 25 ноември - международния ден за борба с насилието срещу жени, а това е тма, на която неговата страна отдава първостепенно цначение.

Присъстващите журналисти и гости поставиха многобройни въпроси на Н. Пр. Алехандро Поланко и той отговори на всички. Въпросите засегнаха двустранното сътрудничество, европейската сигурност през призмата на НАТО и на проекта за европейска отбрана, специалните отношения на Испания с Латинска Америка и т.н.

Беше отправен и въпрос за каталунската криза и влиянието й при предстоящото сформиране на ново правителство на Испания. Посланик Поланко подчерта, че се полагат усилия проблемът да се решава чрез диалог и зачитае на свободата на идеите, но само при спазване на конституционните норми и законите..

Посланикът беше силно развълнуван от включването на журналиста и писателя Петко Мангачев, който разказа за съавторството си на книга, посветена на испанския дипломат Хулио Паленсия, работил в испанското посолство в София през 1940-1943 г. и спасил 800 български евреи, осигурявайки им испански визи. Н. Пр. Алехандро Поланко увери, че личността на Хулио Паленсия ще бъде във фокуса и на събитията догодина, с които ще се отбележи 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания.

Посланикът предложи да информира по-подробно за програмата на тези чествани по време на следваща среща пак в Клуб „Журналист” в началото на идната година.

 

Контакти с България