Посланици четоха класици в Институт „Сервантес” за Световния ден на книгата

От ляво на дясно: посланиците на Аржентина, Куба и Португалия, директорката на Институт "Сервантес", посланиците на Бразилия и Испания

Петима посланици откликнаха днес на поканата на Институт „Сервантес” в София да се включат в организираното четене на глас на творби от испаноезични - и не само - автори по повод Световния ден на книгата и авторското право.

Това бяха посланиците на Испания - Н. Пр. Алехандро Поланко, на Аржентина - Н. Пр. Алфредо Атанасоф, на Куба - Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, на Португалия - Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва, и на Бразилия - Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Реис.

Те бяха приветствани от директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос и прочетоха откъси от творби на Мигел де Сервантес, Хулио Кортасар, Фернанду Песоа и Хосе Марти.

Четенето на любими автори ще продължи целия ден и в него ще могат да се включат всички, записали се за тази традиционна проява в Световния ден на книгата. Сред четците днес в Институт „Сервантес” имаше представители на МОН, на СУ „Св. Кл. Охридски”, преподаватели, ученици, студенти. Всички участници в проявата получават по една роза, каквато е традицията.

В Испания, където Световният ден на книгата се отбелязва с особена почит, крал Фелипе Шести и кралица Летисия посетиха по този повод централата на Институт „Сервантес” в Мадрид. Впрочем, именно те двамата, още като принц и принцеса, откриха софийския Институт "Сервантес" точно преди 15 години. Честване днес имаше и в Барселона.

Припомняме, че 23 април е обявен за Световен ден на книгата през 1995 г. по инициатива на испанската автономна област Каталуня, която точно на тази дата почита своя патрон Сан Жорди (Свети Георги), и традицията е хората да си подаряват рози и книги.

Освен това 23 април е и денят, в който през 1616 г. си отива гениалният Уилям Шекспир. Точно на същата дата е погребан починалият ден по-рано „баща” на безсмъртния роман „Дон Кихот“ Мигел де Сервантес. И пак на 23 април 1616 г. умира Инка Гарсиласо де ла Вега (Гомес Суарес де Фигероа), считан за първия испаноамерикански писател от Новия свят, съчетал и в кръвта си, и в творчеството си наследието на испанската култура и на коренните народи.

Испанският език отдавна се е утвърдил като световно съкровище. Говорят го над 586 милиона души по света. Официален език е в 20 държави и е третият най-употребяван в интернет.

 

Контакти с България