Анжел Вагенщайн удостоен с висш испански орден

Анжел Вагенщайн с испанссия Офицерски кръст на Олдена за граждански заслуги. Снимка: Велислава Дърева

"Особено съм щастлив, че отличието се връчва тази година, когато се навършват 110 г. от установяването на дипломатически отношения между страните ни", каза испанският посланик Алехандро Поланко, дошъл за вълнуващата и приятелска церемония в дома на големия ни творец и гражданин Анжел Вагенщайн.

Връчвайки Офицерския кръст на Ордена за граждански заслуги на ветерана кинематографист, посланикът припомни приноса на Вагенщайн за опазване на паметта за испанските евреи, преселили се в България преди повече от 500 г., особено в световноизвестния му роман "Далеч от Толедо". А днес пък българската общност в Испания пази българския дух в страната ни, каза Негово Превъзходителство.

За 500 г. морските вълни превърнаха скалите в пясък, а империите станаха спомен, но преселилите се в България евреи донесоха онзи средновековен испански език, на който говореше и моята баба, откликна Джеки Вагенщайн. Много от фамилиите и днес съдържат имената на испански градове, откъдето е произходът им, каза той. Неговата майка Ребека Бехар например е потомка на род от градчето Бехар.

Двамата с посланик Поленко си пожелаха от праха на архивите да бъде изваден договорът за побратимяването на Пловдив и Толедо и да процъфтява днешното сътрудничество между двата града. Поланко е третият посланик на Испания, който гостува в дома на Вагенщайн, отбелязва в репортажа си от награждаването в. "Дума".

 

Контакти с България