Тринадесетата Ибероамериканска среща на върха обсъди интеграцията и борбата с бедността


13-та Ибероамериканска среща на високо равнище, която завърши в Санта Крус де ла Сиера - икономическата столица на Боливия, на 900 км от Ла Пас, по испанска инициатива прие по принцип създаването на постоянен секретариат. Създаването му цели да институционализира ибероамериканската общност по образеца на британската Общност на нациите или франкофонията, за да добие по-осезателно присъствие на световната сцена, отбелязва Франс прес. Но идеята ще се осъществи чак на следващата среща през 2004 г. в Сан Хосе, Коста Рика, след като бъде избран генерален секретар и бъде приет устав.
Испанската инициатива се натъкна на известна съпротива от някои страни като Бразилия, Куба, Венецуела и Мексико, които изразиха съмнения, че ще струва скъпо, може да ги лиши от автономия във външната политика и да отреди прекалено голяма роля на Испания, която предложи Мадрид за седалище на бъдещата организация.
Основното си внимание през двата дни участниците - Испания, Португалия и 19 латиноамерикански страни, говорещи испански и португалски, посветиха на борбата с бедността. Те приеха заключително комюнике, озаглавено "Социалната интеграциа - мотор за развитието на Иберо-Аамерика", в което се дистанцираха от крайния либерализъм, властващ вече над десетилетие в Латинска Америка.
Борбата с бедността е съществена за укрепването на демокрацията, заявиха те, а равенството и социалната справедливост са определящи фактори за развитието и демократичната стабилност. В документа от 44 точки между другото те се обявиха и за укрепване на ролята на ООН като първостепенен орган за поддържане на мира и призоваха за широка реформа на организацията в името на демокрпатизацията й. Това бе възприето като жест към Кофи Анан. Той е първият генерален секретар на ООН, който присъства на Ибероамериканска среща.

Хроника