Буш призова за сваляне на Кастро на междуамериканска среща в Мексико



Латиноамериканците имат "Божие право" на свобода и затова трябва да положат усилия за сваляне на "тиранията" на Фидел Кастро в Куба, обяви на междуамериканската среща в мексиканския град Монтерей президентът на САЩ Джордж Буш. "Следвайки нашия демократичен пример, ние трябва да подкрепим смелия народ на Куба, който от близо половин век страда от тирания и репресии", каза Буш на откриването на форума с участието на 34 държавни ръководители на страните от Западното полукълбо. Самата Куба не бе поканена на срещата. "Диктаторите нямат място в двете Америки. Ние сме длъжни да действаме за бърз и мирен преход към демокрацията в Куба", наблегна Буш.
Президентът призова да се подкрепи и демокрацията в Хаити и Венецуела, чиито лидери също се разминават с Вашингтон по позициите си в международната политика.
Буш обясни, че облекченията за испаноезичните нелегални имигранти, обявени от администрацията му, целели по-лесното движение на тези хора и връщане в родните им страни на спечелените от тях в САЩ средства. Американският президент агитира пак за нуждата от по-бързо стартиране на общ междуамерикански пазар. В опозиция на идеята са Бразилия, Аржентина и Венецуела, управлявани от леви правителства. Те смятат, че общият пазар ще задуши националните икономики и ще засили доминирането на САЩ.
Буш се срещна с бразилския президент Инасио Лула да Силва, който настоя форумът в Монтерей да се ориентира към социалните проблеми.



Хроника