Сто години от рождението на Пабло Неруда




На 12 юли 2004 г. Чили чества 100-годишнината от рождението на поета Пабло Неруда - Нобеловия лауреат за литература и бивш дипломат, който умира след тежко боледуване на 23 септември 1973 г., 12 дни след преврата на генерал Пиночет от 11 септември с. г. Погребението на всенародния любимец Неруда се превръща в първата масова демонстрация срещу току-що установения брутален военен режим в Чили. Участниците в траурното шествие пеят "Интернационала", издигат лозунги в памет на поета, който е бил комунист, в памет на загиналия при бомбардировката над президентския дровец държавен глава Салвадор Алиенде и против хунтата начело с Пиночет.
Основната част от тържествата по пород 100-годишнината на Неруда ще се състои в Парал, на 315 км южно от столицата Сантяго. Поетът, чието истинско име е Нефтали Рейес Басуалто, е роден именно в Парал през 1904 г. От началото на годината в памет на Неруда бяха организирани над 600 инициативи в 66 страни.
Никарагуанският поет Ернесто Карденал, бразилският поет Тиаго де Мело и мексиканският писател Хосе Емилио Пачеко, който ще получи новоучредената ибероамериканска награда за поезия "Пабло Неруда", ще участват в тържествата в Парал.
Колумбийският писател и Нобелов лауреат за литература Габриел Гарсия Маркес, както и португалският писател Жозе Сарамагу, които бяха поканени на тържествата, не можаха да дойдат в Парал, но ще участват в честванията в страните си.
Планираните инициативи включват речи, песни, фотографски изложби и дебати, които ще съживят спомена за поета, станал известен още през 1924 г. с книгата си "Двадесет поеми за любовта и една песен за отчаянието". Затвърждава славата си с "Елементарни оди", "Всеобща песен", и др.
Неруда става член на компартията, която е забранена в Чили през 1948 г. Той заживява в изгнанание първо в Аржентина, а след това в други латиноамерикански страни, Европа и Азия, преди да се върне в родината през 1953 г.
През 1971 г. получава Нобеловата награда за литература, докато е посланик в Париж. Вторият му брак е с аржентинската художничка Делия дел Карил. Докато живее като изгнаник, Неруда завързва любовна връзка с Матилде Урутия, за която по-късно се оженва.
100-годишнината от рождението на Неруда ще бъде чествана във всички страни, с които Чили поддържа дипломатически връзки. 100 души - писатели, хора на изкуството и изследователи от тези страни - ще получат специален медал с неговия лик. Сред тях са аржентинският писател Ернесто Сабато, испанският певец Виктор Мануел, мексиканският писател Карлос Фуентес и уругвайският писател и поет Марио Бенедети.
На петте континента ще бъде отдадена почит към поета и човека, който през целия си живот остана верен на идеалите си за промяна и бе ангажиран с тях, заяви чилийският министър на външните работи Мария Соледад Алвеар Валенсуела.





Известни личности