Уго Чавес оцеля и стабилизира петрола



Президентът Уго Чавес печели референдума дали да бъдат прекратени неговите правомощия, обяви Националният избирателен съвет на страната, цитиран от световните агенции. В полза на Чавес са гласували 58,25% от избирателите, докато 41,74% са подкрепили призива на опозицията мандатът му да бъде прекратен предсрочно, показват 94,49% от преброените гласове.
Веднага след обявяването на победата на Чавес цената на петрола падна на американския пазар от рекордните 47 долара за барел на 46,5 долара. Самият президент обеща "правителството да гарантира стабилността" на петролния пазар чрез единството с другите производители в рамките на ОПЕК. Венецуела е петият в света износител на петрол. Нефтът носи по-голямата част от бюджетните приходи на страната. Въпреки това огромно богатство, 71% от семействата там живеят в бедност.
Венецуелската опозиция категорично отхвърли резултата от референдума. Нейният говорител Енри Рамос Алуп, който е генерален секретар и на социалдемократическата партия Демократично действие, заяви, че вотът е опорочен с изборни измами и груби манипулации. Според него отстраняването на Чавес е било подкрепено от 59% от гласувалите.
Мандатът на Чавес можеше да бъде прекратен, ако вотът против него бе равен или по-голям от този, с който той бе избран през 2000 г. - 3,76 милиона гласа, при не по-малко от 25% избирателна активност. Агенциите акцентираха върху висока избирателна активност и факта, че Националният избирателен съвет е удължил с 2 часа изборния ден заради струпването на гласоподаватели пред секциите. Съобщено бе за два инцидента, при които са били убити двама души, а 10 - ранени.
Опозицията, която според наблюдатели е пъстра формация от противоречиви течения, твърди, че Чавес използва приходите от петрола за революционни проекти. В същото време наблюдатели упрекват самата опозиция за участието й през 2002 г. в опит за държавен преврат.



Хроника