Николас Мадуро алармира за готвен срещу него преврат


В емоционална пресконференция, дадена от президентския дворец в Каракас, президентът на Венецуела Николас Мадуро предупреди, че срещу страната му е в ход конспирация за държавен преврат. Според него това е продължение на цялата досегашна агресивна политика на САЩ и на техни съюзници от Европа и Латинска Америка, чиято цел е промяна на венецуелското управление.
Мадуро възмутено припомни отправения в края на миналата седмица призив на бившия колумбийски президент Алваро Урибе за военна интервенция във Венецуела с цел отстраняване на президента от власт.
Всичко това се разиграва на фона на опитите на венецуелския парламент, който след изборите в края на миналата година е доминиран от опозицията, да задейства механизъм за сваляне на Мадуро от поста на държавен глава. Тази процедура е доста бавна според венецуелските закони. Недоволната опозиция започна да организира протестни шествия, за да форсира процеса, и се обърна за подкрепа към своите съюзници в чужбина.
Мадуро обяви „изключително положение” в страната - една стъпка преди извънредното положение. Според държавния глава срещу него се прилага сценарий, вече изпробван в съседна Бразилия, където току-що лявата президентка Дилма Русеф бе отстранена от власт от доминиран от десницата парламент.
Мадуро съобщи също, че на 11 и на 13 май т.г. венецуелските ВВС са засекли две незаконни прониквания във въздушното пространство на страната на чужд самолет от типа АУАКС с очевидно разузнавателна цел.
Президентът очерта и георгафската ос, от която според него се дърпат конците на заговора срещу Венецуела - Богота-Маями-Мадрид.
Николас Мадуро остро разкритикува позицията на официалните власти в Испания, които нееднократно са подкрепяли политическите му противници, намесвайки се така директно във вътрешните работи на Венецуела. Президентът също така възмутено се отзова на многобройните публикации в големи испански медии, представящи според него изкривена картина на събитията в родината му. Той конкретно цитира и определени манипулативни статии, разгръщайки вестник след вестник.
Мадуро е убеден, че срещу страната му се води организирана медийна война, чиято цел е да подготви световното обществено мнение за предстояща външна интервенция във Венецуела. В този контекст той припомни и разпространяваните лъжи за така и ненамерените никога оръжия за масово поразяване на Саддам Хюсеин, послужили за претекст на нахлуването в Ирак. Венецуелският президент е убеден, че става дума за един и същи сценарий. Той увери, че правителството му е решено да брани мира в страната и да отстоява на международната арена истината за Боливарската революция.
Днес Мадуро прие в президентския дворец в Каракас бившия испански премиер - социалиста Хосе Луис Родригес Сапатеро, когото цени като добронамерен посредник в търсене на решения за успокояване на обстановката във Венецуела. Сапатеро и по-рано е участвал в подобни мисии в тази латиноамериканска страна. Този път той е част от международна посредническа група, в която влизат още бившите президенти на Панама Мартин Торихос и на Доминиканската Република Леонел Фернандес.

Хроника