Банка на Юга срещу Световната и МВФ


Само създаването на алтернативна Банка на Юга ще отърве развиващите се страни от натиска на МВФ и Световната банка, провъзгласи венецуелският президент Уго Чавес на завършилата в Хавана 14-та среща на върха на Движението на необвързаните. Според Чавес банката може да се създаде на квотен принцип от страните членки, много от които, включително Венецуела, разполагат със солидни приходи от петрол.
Идеята му бе пламенно подкрепена от участващите във форума представители на 118-те държави, членуващи в Движението. 56 от тях бяха държавни глави. Ролята на домакина се изпълняваше от Раул Кастро, тъй като титулярът – Фидел Кастро – още е болен.
Срещата в Хавана се обяви също в подкрепа на иранската “мирна ядрена програма” и осъди тероризма с изричното уточнение, че в това понятие не влиза “борбата на отделните народи за самоопределение или против чужда окупация”.
Движението на необвързаните е създадено през 1961 г. по инициатива на тогавашния лидер на Югославия Йосип Броз Тито с амбицията да обединява страни, които не искат да влизат в съюзи със свърхсилите. На сегашната среща за председател на Движението за следващите 3 години бе избрана Куба.
Участвалият във форума ирански президент Махмуд Ахмадинеджад от Острова на свободата замина за Венецуела, където направи 30-часово официално посещение преди да потегли към Ню Йорк и да се включи в заседанията на Общото събрание на ООН. Венецуелският лидер Чавес му оказа радушен прием. Двамата обявиха стратирането на съвместен проект за експлоатация на венецуелски нефт, който допълнително да укрепи “стратегическия съюз” между Техеран и Каракас. “Иранците и виницуелците могат да помагат на жителите на целия свят в областта науката, технологията, индустрията, селското стопанство”, каза Ахмадинеджад. Той обяви също, че венецуелската му визита е “в интерес на хората от цял свят”. Чавес от своя страна подчерта, че с това посещение “две революции си подават ръка”. Бяха подписани общо 29 венецуелско-ирански споразумения за сътрудничество в различни области.

Хроника