Николас Мадуро: Без социалистическия ни модел щеше да настъпи социална трагедия





На своя ключова пресконференция в президентския дворец „Мирафлорес” в Каракас президентът на Венесуела Николас Мадуро направи политическа, икономическа и социална равносметка на 2016 г.

Положението в икономиката

Мадуро съобщи, че валутните приходи на страната са спаднали с 87%, като същевременно международният дълг възлиза на 17 милиарда долара.
Президентът отбеляза още, че правителството е трябвало да неутрализира спекулативните действия на мафиите от Кукута и Майкао - съответно край границите с Колумбия и Бразилия.
Според държавния глава на 10 декември м.г. е постигнато споразумение с ОПЕК и той е умерен оптимист за стабилизирането и повишаването на цените на петрола.
Мадуро отбеляза, че миналата година е въведена нова система за валутен контрол. Един от най-новите механизми са обменните бюра на границата. През 2016 г. за първи път в историята 60% от валутния внос е бил реализиран с долари от частния сектор.
Президентът обясни, че без икономическите връзки с Китай загубите и пораженията от „икономическата война" биха били по-драматични.
Посочено бе още, че са въведени нови механизми в производството и разпределението с цел да се контролира инфлацията. Сред тях е и приобщаването на 6 милиона домакинства към Комитетите за доставка и производство по места (CLAP). Президентът подчерта необходимостта от контрол и санкции срещу онези, които спекулират с високите цени на продуктите, определяйки ги спрямо „криминалния долар”.
Държавният глава изброи постиженията на социалистическия модел на Венесуела:
"Ако не съществуваше социалистическия модел, който знае докъде щяхме да стигнем. Щеше да настъпи социална трагедия. Ето и цифрите: [...] социалните инвестиции нараснаха до 73 процента. Приходите намаляха до 87 процента, а ние увеличихме инвестициите до 73 процента. Продължихме да контролираме безработицата и създадохме хиляди работни места [...]; успяхме да поддържаме реалните доходи много над инфлацията, повишихме нивото на образование на всички нива: начално, средно, университетско. Увеличихме процента на пенсионерите, които са достигнали пенсионна възраст, от 84 процента до 90 процента. Намалихме бедността и мизерията, както и крайната бедност. Истинското, реалното и очевидното е, че се задържа тенденцията на спад на бедността и мизерията. Всеки ден мечтая да съумеем да сведем до нула мизерията през 2019 [...]. Обобщението за 2016-та: ние сме по-зрели и по-любящи ".

Кризата с Националното събрание

Доминиращата в Националното събрание опозиция бе определена от Мадуро като „олигархия без родина”, която е вътрешно разцепена и е под влиянието на внушения от САЩ.
Президентът съобщи, че Върховният съд ще създаде един задължителен механизъм с цел да се преодолее състоянието на неглижиране на закона и институциите, в което се е поставило Националното събрание още от есента на 2016-та.
Мадуро отбеляза също, че председателят на парламента Хулио Борхес е започнал назначаването на група от одитори, които да разследват административното управление на предшественика му начело на Националното събрание - Енри Рамос Аюп, по време на неговия мандат през 2016 г.
Президентът обвини и Хулио Борхес, че през януари е похарчил "малко повече от 300 милиона боливара за реклама по телевизията и малко повече от 200 милиона боливара за реклама в социалните мрежи", за да популяризира кандидатурата си.
Мадуро потвърди, че Борхес контактува с него чрез бившия вицепрезидент на републиката Хосе Висенте Ранхел:
"Хулио беше обект на хиляди маневри от страна на Рамос Аюп, за да не бъде избран за ръководител на опозицията [...]. Когато приключи гласуването, Рамос Аюп изпълни една последна операция: да прекрати диалога и да се опита да задвижи държавен преврат, обявявайки, че уж съм „оставил поста си”. И всичко това - докато Хулио Борхес водеше разговори с мен в качеството ми на държавен глава и със силите, които ръководя. Бяхме на масата на преговорите с цел да се намери изход от кризата и да се редактира текста за преодоляване на това състояние на неглижиране на законите и институциите, в което е изпаднал парламентът, и така да се изпълни постановланието на Върховния съд. Те възпрепятстваха осъществяването на всичко това. Има достатъчно свидетели.”
По повод декларацията на Националното събрание за „оставяне на президентския пост”, в която се твърди, че държавния глава не изпълнявал задълженията си, Мадуро заяви:
„Пълна глупост е да се прави опит за отстраняване на президента на републиката, след като нашата конституция не предвижда никакъв механизъм за импийчмънт, нито за напускане на поста."
На въпроса на Бети Ернандес от Пренса Латина относно конфликта между изпълнителната власт и Националното събрание Мадуро обвини опозицията, че тя не предлага демократичен и толерантен проект. Президентът обясни, че опозицията не използвала конструктивно контрола си над законодателната власт, за да участва задно с изпълнителната власт в икономическото възстановяване на страната. Въпреки създалата се ситуация правителството се опитва да се справи с проблемите на страната: „Задействах декретите за извънредно икономическо положение, така че по конституция не се нуждая от Националното събрание".

Преговорният процес

Мадуро обяви, че някои бивши чужди президенти, които участват в процеса на диалог, пристигат във Венесуела, а други вече се намират в страната. Всички ще се включат в насрочения пореден кръг от преговорите.
Даниел Гарсия, кореспондент на Би Би Си, запита за изискванията от страна на правителството към опозицията и какви конкретни отстъпки биха били склони да направят управляващите. Президентът отговори:
„Какво изисква правителството на масата за преговори?... Диалог без условия [...]. Всичко в рамките на конституцията, нищо извън конституцията [...]. Знаете, че нашето правителство проявява готовност и гъвкавост, за да търси споразумениея [...]. Имаме капацитет за диалог и разбирателство. Дано и опозицията прояви способност и смелост да направи същото, както и желание за разбирателство [...]. Диалогът няма алтернатива. Десницата не може да се каже „никакви преговори повече". В политиката винаги се води диалог [...]. Аз се надявам процесът на диалог да продължи и единственото нещо, за което настояявам, е да седнем, да разговаряме без предварително поставени условия, за да направим това, което цяла Венесуела иска от нас - да се разберем, да водим диялаг и да работим в името на страната.”

Казусът с Леополдо Лопес

Кореспондентът на Bloomberg Норис Аргот попита Maдуро относно изявлението, направено он президента миналата година, когато той каза, че ако САЩ освободят пуерториканския политически лидер Оскар Лопес Ривера (който току-що бе помилван от президента на САЩ Барак Обама) то той ще освободи и ще изпрати със самолет в САЩ Леополдо Лопес.
Мадуро оговори, че коментарът му е бил направен под формата на шега, и че Оскар Лопес Ривера не може да се сравнява с Леополдо Лопес, чийто случай е в ръцете на венесуелското правосъдие. Президентът добави, че се надява „те" да помолят за прошка жертвите, както и да започнат да се поправят. Мадуро съобщи, че политическите актьори, близки до Леополдо Лопес, планират насилие срещу страната.
Президентът подчерта също, че „Венесуела без съмнение е морална и политическа сила в света", че страната трябва да се превърне в средна икономическа сила със собствен модел, със свой собствен път и да продължи да играе ролята, която й приляга - на обединител и стабилизатор на живота на народите от Латинска Америка и Карибския басейн.

Установяване на зони на спокойствие

Даниел Гарсия от Би Би Си запита държавния глава, дали ще продължат разследванията за нарушения, допуснати при осъществяването на Операцията за освобождение на народа (OLP). Мадуро отговори, че OLP ще продължи да се прилага и през 2017 г., но под друго наименование - Операция за хуманното освобождение на народа (OLHP). Целта ще е все същата - „да се освободи народа от криминалните банди", но през хуманна призма, като се преодоляват допусканите по-рано грешки и нарушения. Президентът увери, че всички злоупотреби ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Мерки по границите с Колумбия и Бразилия

След въпроса на журналистката Моника Вистали от телевизия Telesur, която запита за следващите стъпки по границите, Мадуро призова своя колумбийски колега Хуан Мануел Сантос „да оцени с по голяма обективност, реализъм и справедливост всички положителни мерки, които са задействани за благосъстоянието на хората в граничните райони." Президентът добави, че министърът на икономиката и финансите Рамон Лобо се е свързал с всички производствени сектори на колумбийската граница „и е дал пълни гаранции за нашия интерес да се купува това, което те произвеждат, във валутата, която пожелаят". Добавено бе, че „скоро ще има среща с най-важните селскостопански производители в Колумбия, за да подпишат договор за покупка на тяхната продукция в средносрочен план."
По границата на Колумбия и Венецуела са отворени нови 8 нови пункта за обмен на валута и предстои откриването на още 20. „Дори ще отворим обменно бюро и в Санта Елена де Уаирен на границата с Бразилия за насърчаване на процеса на обмен, за да активираме търговско-икономическата заетост във венесуелска и бразилската валута," посочи Мазуро.
Президентът спомена, че три бензиностанции на границата с Колумбия работят с колумбийски песос и че ще се направи корекция на цените на бензиностанциите, намиращи се в Парагуачагон. Той допълни, че се планира отварянето на още 11 бензиноастанции, които да работят по този начин, включително две в щата Апуре и една в Международния център в Санта Елена де Уаирен. Мадуро похвали и плана на Колумбия да достави преференциален бензин в своите гранични щати.















Хроника