Чавес: “Путин възражда Русия с твърда ръка”



Венесуелският президент, който бе на посещение в Москва, заяви на тръгване, че визитата му “открива нов етап в двустранните отношения”.
Чавес призна, че през последните три години в отношенията между двете страни има спад, който се дължи на вътрешнополитическите проблеми на Венесуела. “През това време ние преживяхме много заплахи. Нашия кораб, пълен с моряци, се опитаха да го потопят. Ние преминахме през всичко това и ще се стремим то да не се повтаря”, каза гостът. Той добави: “Онези, които се опитаха да ме махнат от президентския пост, които създават еднополюсен свят и се опитват да ръководят съдбата му от една точка, сигурно не са много доволни, че визитата на президента на Венесуела в Москва се състоя”.
"Русия винаги ще има в лицето на Венесуела един партньор, който споделя възгледите й за многополярен свят", добави Чавес. Обръщайки се към Путин, венесуелският президент подчерта: "На нас ни харесва как вие с твърда ръка ръководите процеса, който ние наричаме възраждане на велика Русия". Той също призова Путин да бъде ускорено взаимодействието на двете страни в "укрепването на онзи стратегически съюз, който ние обявихме през май 2001 г."
Според венесуелския президент "в събитията в Украйна явно се чувства ръката на Вашингтон". "Ако на Луната или на Марс имаше избори, САЩ и там щяха да се намесят", добави Чавес.
Според него САЩ са били замесени и в опита за преврат във Венесуела през 2002 г., а целта им била "да сложат ръка върху венесуелската нефт.


Хроника