Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела гласува по най-добрата електронна система в света


Електронната система за гласуване във Венесуела не минава през интернет и няма нищо общо с лансираните в други страни идеи за дистанционно гласуване, обясни венесуелската посланичка у нас Н. Пр. Ориета Капони на среща с български журналисти. Г-жа Капони припомни и многобройните суперлативи в оценките за сигурността на тази система, отправяни от международни експерти и наблюдатели, включително и лично от бившия президент на САЩ Джими Картър, който я нарече „най-добрата в света“. Запознаването с начина на гласуване във Венесуела бе по повод предстоящите на 6 декември парламентарни избори в страната.
Посланик Капони изрази недоумение от предварително отправяните от венесуелската опозиция обвинения, че резултатите от изборите ще бъдат фалшифицирани от управляващите. „Няма никаква логика в подобни заключения, след като представители на всички партии, включително опозиционните, винаги участват в извършваните проверки на електронната система за гласуване и неизменно се установява, че тя функционира безупречно и че не допуска никаква възможност за измама и злоупотреба,“ отбеляза Нейно Превъзходителство. Тя припомни, че досега са извършени 20 такива проверки.
Системата е въведена през 2004 г. Тя е създадена от млади венесуелски специалисти, които стоят зад мултинационалната компания SMARTMATIC, прилагаща свои разработки също в САЩ, Великобритания, Холандия, Финландия и т.н.
Г-жа Капони разказа подробно как се извършва машинното гласуване. Тя добре познава процеса „отвътре“, защото от 2003 до 2006 г. е била заместник-председател на Националната избирателна комисия. Машината за гласуване е разположена в т. нар. тъмна стаичка в съответната избирателна секция. Избирателят първо представя на комисията своето удостоверение на личността, а после сканира в машината пръстовите си отпечатъци. Системата започва да работи, само ако данните от удостоверението и от машината съвпадат. На екрана се показва електронната бюлетина. Гласоподавателят прави своя избор с натискане на бутон. След това машината вади и хартиена разпечатка на същата бюлетина. Избирателят излиза от стаичката и пуска бюлетината в урната. Така изборът му е фиксиран с двойна гаранция – и машинно, и на хартия. 52% от всички хартиени бюлетини се преброяват след приключване на изборния ден за засичане и проверка на резултатите. При всички проведени досега по тази система 17 изборни процеса засичането никога не е установило разминаване между машинния и хартиения вот. След гласуването малкият пръст на всеки избирател се маркира с неизтриваемо мастило – това също се прави с цел да няма злоупотреби и повторно гласуване на едни и същи хора.
Процесът на гласуване винаги преминава прозрачно и с участието на местни и международни наблюдатели. За изборите на 6 декември като международни наблюдатели от България са поканени трима политици – двама депутати в Народното събрание от „Атака“ и един съветник от БСП от Общинския съвет на Стара Загора.
Във Венесуела, която има около 30-милионно население, с право на глас са 19 милиона души. За тях функционират 40 601 избирателни секции, като целта е да се достигне и до най-отдалечените кътчета на страната, за да може всеки да упражни избирателното си право. В навечерието на сегашните избори са открити още 886 нови секции.
На 6 декември предстои да се изберат 167 депутати в Националното събрание.
Посланик Ориета Капони отбеляза, че предварителната кампания по очерняне на изборния процес във Венесуела, който води опозицията, цели да предизвика отзвук главно в чуждите медии и да оправдае собствения й недостиг на подкрепа във венесуелското общество.
Нейно Превъзходителство се спря и на процесите на интеграция в Латинска Америка, задвижени още от покойния президент на Венесуела Уго Чавес и родили авторитетни регионални организации като UNASUR и CELAC.

Хроника