Латинска Америка поздрави победата на Уго Чавес, САЩ искат разследване



Повечето страни от Латинска Америка приветстваха победата на президента на Венецуела Уго Чавес на референдума в неделя, но САЩ отказаха да признаят резултатите, като поискаха бързо, пълно и прозрачно разследване на "фалшификациите", разкрити от опозицията.
Държавният департамент на САЩ поздравява работата на наблюдателите от Центъра "Картър" на бившия американски президент Джими Картър и на Организацията на американските държави, но отбелязва, че Вашингтон не е готов да приеме техните заключения.
Центърът "Картър" и Организацията на американските държави потвърдиха вчера победата на президента на Венецуела, който ще остане на власт до края на своя мандат през декември 2006 г.
Президентът Уго Чавес обвини вчера на пресконференция в Каракас лидерите на опозицията, че следват план за дестабилизация на неговия режим, като отказват да приемат победата му на референдума.
В понеделник сутринта първа реагира Европейската комисия, която три часа след обявяването на резултатите отбеляза "голямата победа за демокрацията". В Европа единствено испанското правителство поздрави снощи президента Чавес, Париж предпочете да изчака.
Повечето страни от Латинска Америка реагираха вчера - от традиционните съюзници на Уго Чавес Аржентина и Бразилия до критичната съседна Колумбия. Бразилия изрази задоволство от референдума, а Аржентина нарече резултата от допитването "безапелационен триумф" на венецуелското правителство. Президентът на Колумбия Алваро Урибе, чиито отношения с Чавес не са най-добрите, призова венецуелците да забравят разделенията.
Говорител на канадското външно министерство пожела "този свободен вот да намали политическата поляризация и нестабилност в страната, които траят от месеци".



Хроника