Ибероамериканска среща на върха в Коста Рика


Борбата срещу тероризма и усилията за преодоляване на бедността бяха основните теми на завършилата късно снощи 14-а ибероамериканска среща на високо равнище в костариканската столица Сан Хосе, предадоха световните агенции. В срещата участваха 19 държавни и правителствени ръководители от Латинска Америка плюс Испания и Португалия, които разискваха освен това пътищата за подобряване на положението в сферата на образованието като важен механизъм на икономическото развитие. В заключителната декларация се осъждат всякакви прояви на тероризъм и се изразява подкрепа на ролята на ООН в решаването на международните проблеми. Участниците в срещата предлагат част от средствата, предназначени за погасяване на външните дългове, да бъде заделена за образователни програми. На срещата беше взето решение да се създаде постоянен секретариат на ибероамериканската общност.
Форумът бе домакинстван от президента на Коста Рика Абел Пачеко. Там бе и кралят на Испания Хуан Карлос. От срещата обаче по различни причини отсъстваха шестима държавни глави - на Португалия Жоржи Сампаю, на Венецуела Уго Чавес, на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва, на Чили Рикардо Лагос, на Перу Алехандро Толедо и на Куба Фидел Кастро.
Като важна политическа победа на Куба Ройтерс отбелязва решението на участниците да осъдят Панама за освобождаването от отговорност на четирима кубински дисиденти, обвинени в опит да убият Фидел Кастро през 2000 г. Малко преди да напусне поста си през август, доскорошната президента на страната Мирея Москосо освободи от затвора четиримата атентатори, което накара Хавана да скъса дипломатическите си отношения с Панама, припомня агенцията.


Хроника