Латинска Америка се обединява по примера на ЕС


На срещата на върха на държавите от Латинска Америка в Перу ръководителите на 12 страни подписаха договор за създаване на икономически и политически съюз, аналогичен на ЕС. Той ще се нарича Южноамерикански съюз на нациите (ЮСН) и ще отмени държавните граници на територия от над 17 млн. кв. км с население от над 360 милиона души. Според британския в. "Таймс" целта на новия съюз е да се създаде единен южноамерикански парламент, единен съд, единна валута. В бъдеще се очаква гражданите на съюза да имат и единен паспорт.
Основата на ЮСН ще са двата действащи в момента икономически блока в този район. Единият е общият южноамерикански пазар Меркосур, в който влизат Аржентина, Бразилия, Урегвай, Парагвай, както и Чили като асоцииран член. Другият е Андският пакт, в който влиза Боливия, Еквадор, Колумбия, Перу, Венесуела. Въпреки че и двете организации съществуват още от 70-е години на миналия век, те досега не са проявявали амбиции да премахват търговските бариери между латиноамериканските страни.
Мнозина наблюдатели са скептични към бъдещето на ЮСН и пророкуват липса на единен бюджет и на действащи органи, които да го превърнат в реална сила. Общото мнение е, че новата организация може да функционира ефективно, само ако "бащите" й - Меркосур и Андският пакт - се реформират и бъде премахнат парадоксът членуващи в тях страни поотделно да сключват споразумения и сделки с трети организации, вместо да се търси колективната изгода.
Датата за създаването на ЮСН не бе избрана случайно - тъкмо на 9 декември 1824 г. в легендарната битка край Аякучо, Перу, е постигнат ключов обрат в националноосвободителните войни на континента срещу испанското владичество.

Хроника